Un număr din ce în ce mai mare de tinere sunt dornice sa-și construiască o carieră la bordul navelor maritime. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții Universității Maritime din Constanța, după Săptămâna Porților Deschise, care s-a încheiat recent.
Peste 500 de elevi din liceele constănțene și din localități învecinate, precum Cumpăna, Eforie, Topraisar, Hârșova, sau Cernavodă, au luat parte, timp de șase zile, la Săptămâna Porților Deschise, ediția 2022, care s-a bucurat de un real succes. Spre surprinderea organizatorilor, fetele s-au arătat mai interesate ca niciodată să urmeze o carieră în domeniul maritim.
„Remarcabilă a fost prezența în număr foarte mare a segmentului feminin. Deschiderea acestora către domeniile complementare învățământului superior maritim, ne-a dovedit încă o dată importanța noilor specializări introduse în oferta educațională. Fiecare zi de vizită ne-a demonstrat că interesul absolvenților de liceu pentru domeniul maritim este în continuă creștere și pentru acest lucru nu putem decât să ne bucurăm și să facem toate demersurile pentru a deveni și mai buni”, au transmis reprezentanții Universității Maritime din Constanța.
Elevii au putut afla rând pe rând, pașii urmați de echipaj în situația unui incendiu la bordul unei nave, cum se acționează în port în urma unei scurgeri de hidrocarburi, cum se conduce o navă cu hărți digitale sau cum să se apere de atacuri cibernetice.
„Ne-a rămas întipărită în minte mărturia unuia dintre liceenii aflați în vizită, care era uimit de aparatura performantă din laboratoarele și simulatoarele UMC și care a ținut să precizeze că a mai vizitat și alte universități cu profil maritim din Europa, însă nicăieri nu a văzut aparatură de ultimă generație cum a putut descoperi la noi”, mai transmite universitatea.
La mijlocul campaniei, le-a trecut pragul și o delegație de la Inspectoratul Județean Constanța, formată din profesori-inspectori pentru disciplinele tehnice, care au decis să viziteze instituția cu scopul de a afla care sunt dotările laboratoarelor, detalii despre oferta de pregătire și organizarea unor colaborări ulterioare între elevi, profesori și studenți.
Ultima zi a fost rezervată atât vizitelor, cât și concursului ”Căpitan pe Nava Viitorului”, ajuns la a IV-a ediție. 40 de elevi și studenți au putut face simulări în laboratoarele UMC iar mai apoi, s-au întrecut în cursa pentru câștigarea titlului de cel mai bun căpitan.
Discussion about this post