Ziua mondială a siguranţei alimentare este marcată anual pe 7 iunie, pentru a atrage atenţia, a inspira acţiuni şi a ajuta la prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor alimentare, după cum menționează Organizația Mondială a Sănătății.
Decizia privind celebrarea anuală, la 7 iunie, a unei zile mondiale a siguranţei alimentare a fost luată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018 (Rezoluţia 73/250), recunoscând astfel povara globală a bolilor provocate de alimentaţie, care afectează persoanele de toate vârstele, în special copiii sub 5 ani şi persoanele care trăiesc în ţări cu venituri mici.
Siguranţa alimentară ar trebui să fie o responsabilitate comună împărţită între guverne, producători şi consumatori, fiecare având un rol de jucat, pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure şi sănătoase. Prin Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, OMS lucrează la integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi la reducerea poverii bolilor de origine alimentară la nivel global.
OMS se concentrează pe siguranța alimentară pentru cel de-al treilea ciclu de discuții despre sănătate, care a început cu Ziua mondială a siguranței alimentare din 2022. „Health Talks on Food Safety” se desfășoară în perioada 7-9 iunie și are ca scop creșterea gradului de conștientizare, discutând despre o serie de subiecte privind sănătatea și siguranța alimentară. Health Talks va oferi un conținut de înaltă calitate cu sprijinul experților internaționali.
Discussion about this post