Techirghiolul este localitatea care poartă numele lacului cunoscut pentru efectele benefice ale apei și a nămolului său, fiind situat în jurul unui mic golf al acestuia, din partea de nord-vest. Tabloul descris în urmă cu 100 de ani, în 1921 este senzațional. O să aducem în atenție imaginea pe care dr. George Ulieru o face asupra lacului Techirghiol.
Iată ce spunea acesta: „Cam la un ceas și jumătate cu trăsura, pe drumul ce duce pe coasta Mării Negre de la Constanța la Mangalia, se găsește lacul Tekirghiol. Drumul până la acest loc oferă călătorului, în timpul verii, priveliști fără variație, dar pitorești și plăcute. Umbrit de salcâmi, el merge aproape paralel cu marea, care se vede strălucind la o depărtare de doi kilometri la stânga lui. El străbate holde grâne, ale căror spice se leagănă la adierea brizei mării, fânețe cu miros îmbălsămat în care macul roșu și aprins, sulfina și pelinul sunt presărate din abundență.”
Efectele terapeutice ale lacului Techirghiol sunt puse în oglindă cu apele vindecătoare ale lacului similar din Evanghelie (Vitezda), unde a fost vindecat un orb. În privința originii numelui de Techirghiol, autorul ne informează că acesta provine de la tătari, și prin traducere, înseamnă „lac puturos”. Însă aceiași tătari care erau așezați în satele din jurului lacului sunt cei dintâi care au observat efectele de vindecare ale lacului. În aceeași măsură, o vorbă veche a tătarilor spune că „Ghiolul este doctorul nostru”, iar înaintașii acestora recurgeau de multe ori la nămolul care îî vindeca de boli, cum ar fii, cele de piele, umflături ale încheieturilor și ale membrelor, dar și pentru animale. De altfel, o legendă spune că după încheierea războiului Crimeei (1853-1856), Mirza Said Pașa, trecând prin Dobrogea cu armata sa, a făcut popas lângă lacul Techirghiol. Pentru că se îmbolnăvise și avea dureri aproape insuportabile la unul din brațe, la sfatul medicului său, s-a uns cu nămolul miraculos și s-a vindecat.
Vestea s-a răspândit în tot ținutul și toți cei suferinzi de boli au început să vină și să se ungă cu acest nămol binefăcător. În 1891 se inaugura hotelul „ Hagi Pandele”, datorită numărului mare de vizitatori. După 8 ani se va deschide și un sanatoriu pentru copii, între mare și lac, numit Sanatoriul Maritim al Eforiei.
Importante și prețioase sunt rapoartele întocmite de către dr. N. Chernbach și dr. Sadoveanu, care fac publice efectele vindecătoare ale băilor de la Techirghiol în privința unor boli, precum: scrofuloza, limfatismul, reumatismul și manifestările exterioare ale tuberculozei.
Urmează studii importante în 1903 și 1904, care au dus la concluzia că lacul Techirghiol este mai bun decât lacul Balta Albă. În finalul articolului, dr. George Ulieru spune că „ar trebui ca statul să ia parte activă la ridicarea acestei localități: prin lucrări de înfrumusețare și prin clădirea și amenajarea de hoteluri și stabilimente după tehnică modernă. Ar trebui să se creeze un laborator cu personal științific, pentru studiul chimic și terapeutic al apei și nămolului. Să se facă publicațiuni în mai multe limbi cu rezultatul cercetărilor științifice, care să se trimită medicilor și instituțiilor medicale din lumea întreagă”.
AUTOR: Prof.dr. Răzvan-Raul Ivan/ EDITOR: Natalia Vrânceanu
SURSA: Analele Dobrogei, 1921, Biblioteca Județeană „ Ion N. Roman” Constanța, Proiect AFCN
Discussion about this post