Să lăsăm aerele de superioritate! Ele strică briza! Parcarea trebuie să fie cât o cafea, ceai (dar hai direct, șampanie) aud de la politiceni. Se cred probabil în occident. Noi nu suntem acolo, nici la nivel de administrație și nici ca salarii. Aici e România! Bună dimineața! Good morning! Forgive me! Cei care vin cu mașini OZN, la renumitele cluburi din Mamaia Nord și care își permit să cumpere locurile de parcare cu totul, reprezintă 0,00001 la sută din populație. În rest, românul își câștigă statutul de turist, din economiile făcute un an întreg.
Când parchezi, simți că te cazezi…
Omul trudește și pune ban pe ban, ca să-și ducă soția și copiii la mare. Își calculează tot, cazarea, cheltuieli la plajă, tot, dar îi scapă parcarea. Cât să fie, doar nu mergem la Monaco? Ne-am uitat de două ori pe rezervările făcute, cu vouchere de vacanță. E Mamaia. Ce naiba? Își spune românul. Nici nu știe însă că ea, parcarea îl poate costa de trei ori cât face șezlongul.

De exemplu, în cazul în care te cazezi și hotelul ales nu mai are locuri de parcare disponibile, ești nevoit să lași mașina pe spațiul public, unde trebuie să plătești 20 de euro pentru o zi și-o noapte.
Află, însă că până și proprietarii de apartamente din Mamaia își plăteasc parcările, la fel ca vizitatorii!
„Eu locuiesc în Brăila, însă trei luni, cât e vara stau într-unul dintre cele două apartamente pe care le am la Summerland. În momentul în care invit la mine prieteni, parteneri de afaceri, sau chiriași pentru că pot da spre închiriere, aceștia trebuie să plătească 20 de euro pe 24 de ore, dacă își lasă mașinile parcate aici în Mamaia Nord.”, susține Jean Neagu.
În Mamaia Sud, șezlongul e 30 de lei, în Mamaia Nord costă între 60 și 100 de lei. Mai puțin sau fix cât parcarea pe zi. Deci, cel mai rentabil este să vă luați șezlongul de acasă și să vi-l puneți lângă mașină. Așa măcar acoperiți din cei 20 de euro atât spațiul pentru mașină cât și locul de întins sub soare. Bonus, dacă plouă, oricum zone întregi se vor umple cu apă, așa că vă veți simți exact ca la malul mării. Singura diferență este că asflatul nu prea știe cum să imite nisipul.
„Eu când dau acum în chirie, îi iau omului o anumită sumă pe noapte, dar trebuie să-l anunț că mai are de plătit în plus față de aceasta și 20 de eură către primărie. De ce? Chiar dacă parchează să zicem pe locul rezervat pentru mine, acesta corespunde numai numărului de înmatriculare al mașinii mele. Pe el dacă îl prinde poliția îl amendează. Trebuie să plătească ca orice turist. Asociația Patronală Constanța-Mamaia, a chemat în contencios administrativ și fiscal primăria Constanța, ca să anuleze această hotărâre, pentru că turiștii nu vor să dea 20 de euro pe zi, la parcare.”, declară proprietarul.
Banii se cheltuie, haosul rămâne
Teoretic, sistematizarea parcărilor trebuia să aducă ordine și displină, pe lângă banii în plus la bugetul local. În altă ordine de idei, turiștii nu și-ar mai lăsa mașinile pe spațiul verde, în fața barierelor, blocând tot, pentru că au locuri special amenajate. Sună bine în teorie și la nivel de dorință, însă, în realitate, în Mamaia se parchează așa cum vedeți în pozele de mai jos.


Un șofer a blocat complet ieșirea, de la acest hotel, iar asta fix pentru că voia să evite să dea bani pe parcare. A făcut asta deoarece fugea de tariful mare pe care trebuia să-l achite după o zi de plajă. Însă, dacă taxele erau mai mici, sau inexistente, omul și-ar fi lăsat autoturismul regulamentar.
„Nu înțeleg de ce trebuiau ei să ia în administrare toate locurile de parcare și să facă acest sistem. Nu au făcut ordine prin măsura asta, nu ajută cu nimic. Oricum se găseau locuri de parcare pentru toți și cum era înainte, la liber. În fiecare an prindeam loc de parcare, de 15 ani. Că am parcat la 200 de metri, tot am găsit. Proprietarii știu, nu vin vinerea, sau sâmbăta. În weekend, eu nu scot mașina, mă deplasez cu taxi-ul.”
Am solicitat primăriei Constanța un punct de vedere, prin care să explice de ce a ales acest sistem de parcare și de ce tarifele sunt atât de mari. În răspuns am observat că regulamentul este mumă pentru o minoritate și ciumă pentru majoritate, mai precis pentru turiști și nu numai.
RĂSPUNS PRIMĂRIA CONSTANȚA:
Staţiunea Mamaia este inclusă în Zona 0 a parcărilor publice din municipiul Constanţa. Tariful de parcare este stabilt în conformitate cu prevederile HCL 123/2021 privind Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța.
Sunt exceptate de la plată:
– Autovehiculele aflate în misiune și cele aflate la intervenții pe domeniul public, inscripționate corespunzător
– Taxiurile staționate în spațiile special amenajate
– Autovehiculele electrice
Există o portiță de scăpare, dar e atât de îngustă, încăt puțini încap prin ea.
„Totul a început în 2021, atunci când primăria Constanța a venit cu ideea de a atribui locurile de parcare plătite strict în sezon, între 15 mai și 15 septembrie. Noi cei care deținem apartamente acolo, mai precis la Summerland am trimis acte către autoritatea locală și am demonstrat prin ele că avem locuințe în acest loc. Acum, în 2022 a trebuit să retrimitem actele și în plus de acestea, o declarație pe proprie răspundere în care trebuie să spunem dacă locuim permanent în acele blocuri, ca să beneficiem de locurile de parcare. Este ceva aberant, pentru că aproape toți proprietarii de aici vin în zonă doar pe timpul verii, ori nici atunci, pentru că închiriază respectivele apartamente. Din ce am înțeles, cei care fac dovada că adresa lor din buletin este una cu adresa din Mamaia Nord, unde au apartament nu mai trebuie să plătească pe zi parcarea. Se face un preț special pe sezon, convenabil. Mai au parte de acest beneficiu și cei cu mutație, viză de flotant. Care e diferența între mine care plătesc aceleași taxe și impozite și cel care stă la adresa din cartea de identitate?”, se întrebă Jean Neagu.
Soluții mai ieftine există, însă doar pentru cei care au afaceri în zonă, explică reprezentanții primăriei:
„Agenții economici pot închiria locurile de parcare obligatorii conform certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică cu suma de 499 de lei pe lună, ceea ce înseamnă un cost de doar 70 de bani pe oră.
Regulamentul parcărilor este realizat în contextul implementării politicii de parcare a municipiului Constanța, a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă și a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbane, în condițiile accentuării fenomenelor de congestie și ale reducerii semnificative a siguranței deplasării și cu bicicleta, având în vedere utilizarea preponderentă a autoturismelor în detrimentul altor tipuri de deplasări și faptul utilizării abuzive a trotuarelor și a spațiilor verzi pentru parcarea autovehiculelor.”, este punctul de vedere trimis de primăria Constanța la întrebările redacției.
Discussion about this post