Canicula ne-a îngălbenit harta zile la rând. Continuă să o facă, doar că acum este însoțită de inundații.
Conform Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) – “Debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă și propagării, pe râurile din bazinele superioare şi mijlocii ale râurilor: Mureş, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, bazinele superioare ale Ialomiței, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului şi doar prin propagare pe cursurile superioare ale Siretului şi Prutului. Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, cu o probabilitate mai mare în centrul și sudul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ. Intră în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 35 din 04.07.2022, începând cu ora 12:00. (Prognoza hidrologica pentru rauri în intervalul 04.07.2022 ora 07.00 – 05.07.2022 ora 07.00)”
Poate nu pare așa grav și deja oamenii nu mai iau în serios aceste avertizări, dar adevărul este că ele nu ar trebui ignorate, inundațiile fiind cele mai întâlnite fenomene meteorologice naturale. Precipitațiile abundente pot acoperi de la câțiva centimetri de apă, până la câțiva metri. Ele se pot produce rapid sau treptat, atunci când ploaia pur și simplu nu are un loc unde să se ducă.
Dar nu doar simpla ploaie este de vină pentru indundații. Revărsarea râurilor este o altă cauză a inundațiilor, atunci când există resturi în râu sau baraje care blochează fluxul de apă. De asemenea, infrastructura veche, care din păcate este din ce mai des întâlnită, poate ceda atunci când vin ploi abundente și în acest caz, nivelul apei crește considerabil. Alte motive ar fi topirea zăpezii și a gheții și lipsa de vegetație deoarece aceasta contribuie la încetinirea scurgerii și la prevenirea inundațiilor.
Efectele inundațiilor pot fi devastatoare. Pe lângă pericolul fizic, inundațiile cauzează probleme economice și sociale. Ele au un efect negativ asupra faunei, provoacă sedimentare și eroziune, răspândesc boli, transportă nutrienți, distrug vieți și locuințe, produc dezastre costisitoare și au impact asupra economiei deoarece în timpul unei inundații, afacerile și procesele economice se opresc pentru moment, căile de transport sunt afectate, etc.
Cum putem ajuta? Cu o bună planificare urbană, cu un sistem de drenaj bun. Prin plantarea copacilor care ajută la protejarea de inundație prin deplasarea apei. Prin instalarea bazinelor în apropierea cursurilor de apă și nu în ultimul rând, prin educație, mai ales în zonele unde cursul apei este înfundat de gunoaie. Instruirea oamenilor cu privire la eliminarea corectă a deșeurilor poate contribui la un mediu mai curat și mai sănătos!
Discussion about this post