Imaginile din județul Tulcea ce ilustrează invazia lăcustelor par a fi desprinse dintr-un film de groază. Sute de hectare de teren agricol din localitatea Greci au fost invadate iar oamenii sunt disperați pentru că insectele distrug tot în jurul lor. Este ca o „molimă biblică” spun agricultorii, care privesc îngroziți la dezastrul lăsat de trecerea insectelor.
De câteva zile bune, milioane de lăcuste acoperă terenurile agricole făcând prăpăd în jurul lor. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb.
„Prima sesizare am avut-o alaltăieri seara și ieri am venit aici și erau în plină acțiune. Am anuntat CJSU, am discutat cu prefectul, am avut și o ședintă cu comitetul local. Am venit cu toată comisia aici și am luat măsuri de intervenție rapidă să prevenim răspândirea roiului spre zona intravilanului. Astăzi s-a luat hotărârea cu ce insecticid intervenim, s-a încheiat și un acord cu o firmă care va pulveriza din aer și mâine elicopterul să fie în aer si sa facem prima pulverizare. Dacă au apucat să depună ouă, probabil vom face o repetare a acestui tip de tratament. Vorbim de o sută si ceva de hectare de teren privat și culturi de porumb afectate sută la sută și mai avem o zona de arie protejata umedă, unde era stuf si acum e distrus tot”, spune Nicolae Mocanu, primarul localității Greci.
Fermierii spun că este o invazie fără precedent, iar situația este atât de gravă, încât a fost nevoie de întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
„Au apărut cam de 10 zile. Sunt pâlcuri pâlcuri și acum le-am depistat aici unde este zona mai deschisă. Au atacat stuful și culturile cetățenilor. Cu predilecție cultura de porumb a fost afectată. Floarea soarelui nu este încă atacată dar e posibil să treaca și la celelalte culturi. Sperăm să rezolvam prin stropire. Probabil au fost mai puține anii trecuti dar le place mediul acesta mai umed si cred că s-au înmultit. Depun ouă foarte multe. Peste 200 pe zi. Iar situația se poate agrava”, explică Mircea Carapancea, viceprimarul din localitate.
Pentru exterminarea lăcustelor, care au invadat culturile agricole, autoritățile au decis că stropească cu insecticid atât de la sol, cât și din aer, cu ajutorul unui elicopter. O soluție au și biologii, care îi sfătuiesc pe fermieri să nu mai întoarcă brazdele, dacă vor să scape de insecte.
Potrivit lui Adrian Bîlbă, doctor în științe, este vorba de o lăcustă migratorie.
„Monocultura, cultura devenită tradițională prin întoarcerea brazdei ar trebui să fie regândită. Faci o cultură pe suprafețe mai mici, cu lungimi mici ca în felul acesta lăcusta nu se mai poate distribui atât de mult. Pe de altă parte, dacă nu am mai chimiza atât de mult culturile ar fi mai bine. Să nu mai avem atâtea pesticide. Ar trebui să menținem un echilibru. Nu mai întorci brazda când însămânțezi ci faci o linie mai îngustă, si se păstrează mai multă apă în sol”, susține Adrian Bîlbă.
Un singur roi de lăcuste poate distruge culturile care ar hrăni 2.500 de persoane timp de un an, potrivit unui studiu al Națiunilor Unite. În toamna anului trecut, Comisia Europeană a aprobat consumul de lăcuste. Aceeași specie care face ravagii în localitatea Greci, va fi disponibilă sub formă congelată, uscată şi de pudră pentru consumul uman.
Discussion about this post