Două nave maritime de patrulare vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în vederea creșterii capabilităţilor de intervenţie operativă la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene. Prima din cele două nave a fost lansată la apă marți, la şantierului Damen Shipyards din Antalya.
„Lansarea la apă este primul pas din procesul de operaţionalizare/testare a tuturor sistemelor de navigație şi propulsie necesare deplasării către șantierul Damen – Mangalia unde vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere. Astfel, în perioada următoare, va fi continuat procesul de instalare/punere în funcțiune, urmând ca nava sa fie supusă probelor funcționale în prezenţa specialiștilor Poliţiei de Frontieră Române.”, informează reprezentanții Poliției de Frontieră Române.
Achiziționarea celor două nave este prevăzută în contractul de achiziție încheiat între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră şi Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, în valoare totală de 129.944.250 de lei fără TVA (26 milioane de euro). Navele urmează să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră Române până la data de 30.11.2022.
Finanţarea este asigurată în cadrul unui proiect din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă (ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex).
„Scopul proiectului, implementat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră începând cu luna martie a anului 2018, este acela de suplimentare a flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul acestuia, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel), fiind deja achiziţionate cinci şalupe de intervenţie de mare viteză (CPB – Coastal Patrol Boat), aflate în exploatarea Poliţiei de Frontieră Române. Ceremonialul de intrare în flotă a celor cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză a avut loc, în Portul Constanța, la data de 09.02.2022, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode.”, conform sursei citate.
Cele două nave vor fi folosite în misiuni de patrulare la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.
Discussion about this post