Cio – co – la – tă! Ce bine sună! Cred că o adorăm cu toții , dar să recunoștem, nu știm prea multe despre ea. Din pasiune pentru acest aliment minune, o să vă împărtășim și vouă câteva informații despre istoria ciocolatei.
Potrivit history.com, istoria ciocolatei poate fi urmărită până la vechii mayași și chiar mai devreme, până la vechii olmecași din sudul Mexicului. Cuvântul „ciocolată” ne face să ne gândim la tot felul de batone delicioase, dar ciocolata de astăzi nu seamănă prea mult cu ciocolata din trecut. De-a lungul unei mari părți a istoriei, ciocolata a fost o băutură venerată, dar amară, și nu un deliciu dulce și comestibil.
Ciocolata mayașă
Olmecii au transmis mai departe cunoștințele lor despre cacao mayașilor din America Centrală, care nu numai că au consumat ciocolată, dar au și venerat-o. Istoria scrisă a mayașilor menționează că băuturile de ciocolată erau folosite la sărbători și pentru a finaliza tranzacții importante.
În ciuda importanței ciocolatei în cultura mayașă, aceasta nu era rezervată celor bogați și puternici, ci era ușor accesibilă aproape tuturor. În multe gospodării mayașe, ciocolata era savurată la fiecare masă. Ciocolata mayașă era groasă și spumoasă și era adesea combinată cu ardei iute, miere sau apă.
Boabele de cacao ca monedă de schimb
Aztecii au dus admirația pentru ciocolată la un alt nivel. Aceștia credeau că cacao le fusese dăruită de zeii lor. La fel ca mayașii, ei se bucurau de efectul cofeinizant al băuturilor calde sau reci, cu ciocolată condimentată în recipiente ornamentate, dar foloseau și boabele de cacao ca monedă pentru a cumpăra alimente și alte bunuri. În cultura aztecă, boabele de cacao erau considerate mai valoroase decât aurul.
Ciocolata aztecă era în principal o extravaganță a clasei superioare, deși clasele inferioare o savurau ocazional la nunți sau alte sărbători.
Poate că cel mai notoriu iubitor de ciocolată aztec a fost puternicul conducător aztec Montezuma al II-lea, care se presupune că bea litri de ciocolată în fiecare zi pentru energie și ca afrodisiac.
Ciocolata astăzi
Cea mai mare parte a ciocolatei moderne este foarte rafinată și produsă în masă, deși unii ciocolatieri încă își fac creațiile de ciocolată manual și păstrează ingredientele cât mai pure posibil. Ciocolata poate fi consumată ca băutură, dar este mai des savurată sub formă de dulciuri comestibile sau în deserturi și produse de patiserie.
În timp ce tableta de ciocolată obișnuită nu este considerată sănătoasă, ciocolata neagră și-a câștigat locul ca fiind un tratament sănătos pentru inimă și bogat în antioxidanți.
Ciocolata este întotdeauna răspunsul, indiferent de întrebare!
Discussion about this post