Marcată pe 25 iulie, Ziua Mondială de Prevenire a Înecului a fost declarată în aprilie 2021 prin Rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale. Această zi a fost concepută pentru a trage un semnal de alarmă, căci în fiecare an se estimează că 236 000 de persoane se îneacă. Prin urmare, cauza decesului se transformă într-o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, transmit reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Astfel, înecul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 1 și 24 de ani, fiind a treia cauză principală de deces prin rănire accidentală și reprezentând 7% din toate decesele cauzate de rănire.
Și pe litoralul românesc se întâmplă astfel de accidente, în fiecare an. Din dorința de a obține adrenalina, pentru a-și demonstra „curajul” sau din pură inconștiență, oamenii aleg să treacă de așa-zisele geamanduri și ajung să fie cuprinși de curenții Mării Negre. Ulterior, nu mai pot rămâne la suprafața apei, moment în care începe lupta dintre viață și moarte.
Cu toate acestea, „povara” globală a deceselor cauzate de înec se resimte în toate economiile și regiunile, astfel că:
- țările cu venituri mici și medii sunt responsabile pentru peste 90% din decesele prin înec neintenționat;
- mai mult de jumătate din înecurile din lume au loc în Regiunea OMS Pacificul de Vest și în Regiunea OMS Asia de Sud-Est;
- ratele de deces prin înec sunt cele mai ridicate în Regiunea Pacificului de Vest a OMS și sunt de 27-32 de ori mai mari decât cele înregistrate în Regatul Unit sau, respectiv, în Germania.
Toate părțile interesate – guvernele, agențiile ONU, organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic și persoanele fizice – sunt invitate să marcheze Ziua mondială de prevenire a înecului prin evidențierea necesității unei acțiuni urgente, coordonate și multisectoriale privind măsuri dovedite, cum ar fi:
- instalarea de bariere care să controleze accesul la apă;
- asigurarea unor locuri sigure departe de apă, cum ar fi creșe pentru copiii preșcolari cu îngrijire capabilă;
- învățarea înotului, a siguranței în apă și a abilităților de salvare în condiții de siguranță;
- instruirea spectatorilor în domeniul salvării și resuscitării în condiții de siguranță;
- stabilirea și punerea în aplicare a reglementărilor privind siguranța navigației cu barca, a transportului maritim și a feriboturilor;
- îmbunătățirea gestionării riscurilor de inundații, adaugă reprezentanții ONU.
Care sunt cifrele din România?
Conform informațiilor publicate în anul 2020 de Organizația Mondială a Sănătății publicate, decesele în urma înecului din România au ajuns la 596 sau 0.26% din decesele totale.
Totodată, potrivit datelor emise pentru anul 2017 de către Eurostat, aproximativ 5 100 de decese ale rezidenților din Uniunea Europeană (UE) au fost cauzate de înecuri și submersii accidentale.
Dintre statele membre ale UE, cea mai mare rată a fost înregistrată în Letonia, cu 5,6 decese la 100 000 de locuitori, urmată de Lituania (4,8 decese la 100 000 de locuitori), Estonia (3,2) și România (3,0).
La polul opus, Luxemburg nu a înregistrat niciun deces cauzat de înec și submersie accidentală, în timp ce cele mai mici rate au fost observate în Malta (0,4), Italia și Țările de Jos (ambele 0,5).
Discussion about this post