Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction „ATLANTYKRON” poartă numărul 33 și se va desfășura între 29 iulie și 5 august, ca de obicei, pe Insula „Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța. Știință și tehnologie, cultură, arte, proză, antreprenoriat, sport, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta cei 400 de participanți.
Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km – 2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare într-o manieră diferită, cei aproximativ 400 de participanţi stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.
Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări, printre mulți alții și :
- Nicolae Zamfir, academician, doctor în fizică nucleară, vicepreședinte al Academiei Române;
- Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică;
- Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO;
- Eliot Sorel, fondatorul ”Global Mental Health and Psychiatry Review”, expert în sisteme de sănătate;
- Peter Moon (SUA), scriitor;
- Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA.
”Atlantykron este mai mult decât o școală de vară, mai mult decât o tabără, mai mult chiar decât o academie, așa cum se auto-definește. Este o școală a vieții cu însușirea unor cunoștinte esențiale pentru o societate a viitorului, într-un cadru total informal, dar cu suficiente reguli de disciplină și conviețuire civilizată în societate, un cadru favorizat de această insulă minunată de la Capidava care se numește Inelul de Piatră, unde se desfășoară totul timp de o săptămână pe an. Descoperită la începutul anilor ’90 de scriitorii de SF, de cei care “vedeau” viitorul și căutau să-l prefigureze, Alexandru Mironov fiind un personaj cheie în acest context, renumele acestei “academii” multidisciplinare acum s-a extins mult în lume. Participanți tineri vin din multe colțuri ale lumii, mulți cu părinții sau deja cu copiii lor, să-i asculte pe specialiști de vârf în domeniile lor. Unii din participanți s-au format aici și acum își aduc proprii copii să guste din această aventură umană, socială și științifică, multidisciplinară și inedită, care se numește “Academia Atlantykron”. Mulți ani înainte Atlantykron!”, declară cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.
De-a lungul celor 33 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.
„La cea de-a 33-a aniversare a acestei mai mult decât foarte originale inițiative, o școală în mijlocul verii, pe o insulă pe Dunăre, unde numai savanți, studenți, elevi și țânțari se întâlnesc pentru a împărtăși, de la minte la minte, aș spune că sunt în mod special două evenimente de luat în seamă. Unul este acela că am ajuns la o treime de secol de când am pornit această aventură. Așa cum știm că face prietenul nostru Sorin Repanovici, momentul va fi marcat de un moment de pirotehnie, cu care poate vom speria peștii de pe Dunăre, de la artificiile care vor sărbători evenimentul. De asemenea, este de luat în seamă o dată foarte importantă, cea de 5 august, când se vor aniversa 10 ani de când robotul Curiosity a ”pus” piciorul pe marte, firește, parașutat. La o zi după aceea, eram și noi, pe insulă, în legătură virtuală cu doi dintre membrii echipei NASA – JPL, responsabili cu această misiune”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov.
Discussion about this post