Turiștii care vor ajunge pe plajele din Mamaia și Constanța vor fi mai în siguranță, iar numărul accidentelor prin submersie se vor reduce. 150 de balize de înot au fost donate salmarilor din cele două zone, iar turiștii care nu știu să înoate foarte bine, sau cei expermentați care vor însă să își depășească limitele le vor putea folosi gratuit. Ele vor fi ulterior returnate. Proiectul este unul pilot, însă dacă va avea succes ar putea fi extins și în celelalte stațiuni.
Zilnic, în timpul sezonului estival, mai ales atunci când vântul bate mai tare, salvamarii duc adevarate lupte de convingere a turiștilor pe care îi avertizează să nu se aventureze în larg din cauză că își pun viața în pericol. Prea puțini îi ascultă însă, iar în final ajung să fie scoși din apă mai mult morți decât vii. Pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple o asociație non guvernamentală a donat salvamarilor din Constanța, 150 de balize de înnot. Ele vor putea fi folosite de turiști gratuit.
„Avem această baliză destinată celor care înoată foarte bine și depășesc zona de siguranță, sfatul meu este să le poarte. Să fie vizibil, iar dacă datorită efortului intervine oboseala, să se agate, să ceară ajurtor și să intervenim. Pentru cei care înoată foarte slab, poate să vină să le împrumutăm această baliză de siguranță, dacă li se face rău, să poată să se țină de ea până vin echipele”, a declarat Gabriel Culea, șeful salvamarilor din zona Mamaia-Constanța.
Balizele nu se vor putea închiria constracost. La fiecare bază de salvamar vor exista câte 15 astfel de balize, iar ele vor putea fi preluate de bună credință, urmând ca ulterior ele să fie returnate. Se speră astfel să scadă numărul celor aflați în situații neplăcute.
„Această baliză este portabilă, iar în ea se poate băga chiar și un telefon mobil. Dacă turistul obosește poate folosi telefonul mobil. Baliza are și un fluier de atenționare. Acest proiect este realizat cu sprijinul ANSPSR Constanța, ei au venit cu această solicitare și noi am răspuns. Sperăm să colaborăm cu celelalte echipe de salvamari de pe litoral”, a precizat Cristina Predoiu, coordonatorul proiectului.
Proiectul, urmărește înainte de toate responsabilizarea turiștilor aflați în concediu cu privire la propria siguranță. În cadrul aceluiași proiect au fost montate la fiecare foișor de salvamar panouri pe care sunt afișate explicații privind semnificația steagurilor arborate atunci când vremea se strică. Aproape 100 de salvamari se află la datorie pe plajele din Mamaia și Constanța. Din fericire până în acest moment nici un turist nu și-a pierdut viața pe aceste plaje.
Discussion about this post