Fundaţia Europeană Titulescu, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice şi Arhivele Naţionale ale României a organizat, astăzi, lansarea expoziției-document „Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, cu scopul omagierii fostului lider. Evenimentul a avut loc începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa și a fost urmat de conferinţa “Actualitatea lui Titulescu”, susţinută de profesor universtar doctor Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.
„Se înscrie în această încercare a noastră de a-l folosi peTitulescu ca pretext pentru a discuta despre politica externă și despre ce avem de făcut astăzi, ce am putea să facem astăzi, ce putem să înțelegem din ce s-a întâmplat în perioada interbelică, ce probleme au apărut după Primul Război Mondial, despre felul în care, practic, Titulescu a încercat să protejeze statul militar român împotriva revizionismului maghiar, împotriva revizionismului european, german, respectiv italian și respectiv împotriva acțiunii sovietice care, în perioada în care el încă mai trăia, a dat acel ultimatum care a dus la pierderea Basarabiei” , a declarat prof. univ. dr. Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.
Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum, ca de exemplu: livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc.
În cadrul evenimentului au participat atât oficialităţi locale, personalităţi ale lumii culturale constănţene, cât și membri ai Fundaţiei.
„Nicolae Titulescu a fost un om care și-a făcut o aureolă atât de vie și atât de puternică. A fost un om realist, cu o gândire foarte înaltă și tot ce este sus, reflectă jos. De aceea, cele de sus când se îmbrățișează cu cele de jos aduc idealul în viața noastră. Așa a început renașterea omenirii, prin vederea de sus a fiului cu Dumnezeu, care s-a făcut om, ca să înalțe gândirea la cele de sus. Omul de cultură, omul care slujește diplomația, crește diplomația cuvântului și este o măiestrie. Sigur că trăiește prin spiritul adevărului. Cine se ascunde de adevăr, este un om care se izolează și care nu va avea niciodată echilibru în viața lui” , a afirmat Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Prezent la inaugurare, primarul Constanței, Vergil Chițac, a ținut să puncteze recunoașterea Constanței ca oraș european de către marele Nicolae Titulescu.
„Nicolae Titulescu era un om calm și mareț pe pâmânt, alături de Brâncuși, alături de Petrache Poenaru care a descoperit un condei fără de sfârșit. (…) Titulescu a vorbit despre Constanța și a spus că într-adevăr Constanța este un oraș care merită un titlu european. De ce o fi spus el acest lucru? Mă duce cu gândul că după 1878, aici erau numai 7% români. Chiar Eminescu, care era un conservator al vremii, era foarte supărat în legătură cu deciziile vremei respective. Multă lume îl asociază pe Titulescu cu oratoria. Era un orator desfăvârșit și mulți dintre noi credem că oratoria este un dar, cumva genetic. Totuși, nu este chiar așa și avem exemple istorice. Îi spuneam domnului profesor Năstase că am citit o carte despre Titulescu, scrisă de secretarul lui personal și care spunea așa: Titulescu, întrebat cum de este atât de orator, a răspuns că «Succesul depinde de cantitatea de muncă pe care o depui în favoarea chestiunii pe care o expui»” , susține edilul.
Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.
„Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional. Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept «cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică», a declarat Adina Rențea, curator al expoziției.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 13 septembrie – 10 octombrie, marţi – duminică, între orele 09:00 – 17:00.
„În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu”, transmit reprezentanții Fundației.
Evenimentul de la malul Mării Negre se alătură unor serii de expoziţii şi conferinţe organizate de Fundația Europeană Titulescu în colaborare cu Academia Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Oraşului Sinaia, fiind totodată sprijit de Consiliul Judeţean Constanţa, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa şi Centrul Cultural Judetean „Teodor Burada”.
Discussion about this post