În mijlocul unui teren agricol din comuna constanțeană 23 August, de câteva zile, a apărut o groapă imensă după ce pământul s-a surpat din senin. Oamenii nu știu ce s-a întâmplat și sunt foarte speriați. Zona a fost izolată, iar specialiștii au prelevat probe de sol de la fața locului.
Un cioban a fost cel care a făcut descoperirea. Era cu animalele pe câmp la păscut, când la un moment dat acestea s-au apropiat de groapă. Omul și-a chemat animalele și nu a dat atenție, însă acasă a observat că îi lipsesc câteva oi și capre. Așa că a mers din nou să vadă ce s-a întâmplat.
„Am fost cu oile acolo cam toată vara și într-o zi erau împraștiate și s-au speriat. S-au făcut grămadă. A doua zi am văzut că nu am o capră și doi cârlani. M-am dus să văd, m-am uitat și când am luat-o înapoi am dat peste groapă. Groapa are cam o săptămână. Era mai mică, dar s-a lăsat. Nu am mai văzut așa ceva. Să nu fie ceva jos, în pământ. Unde s-a dus pământul. Trebuie să fie ceva. Ori e peșteră, apă”, spune Vasile, cioban în zonă.



Imediat omul a anuțat autorițile care au și luat primele măsuri. Au izolat zona pentru ca nu cumva să se producă vreun eveniment neplăcut, mai ales că pe câmp în aceste zile sunt foarte multe utilaje agricole.
„Când am ajuns, primul lucru, am împrejmuit zona, deoarce crăpăturile sunt accentuate. Se întind și toată suprafața se poate lăsa. Și am zis să nu treacă vreun utilaj. Am anunțat autoritățile. Pur și simplu groapa este ca și cum a fost săpată cu mâna. Sus iarba o mai ține. Este foarte riscant că nu ști cât se duce în jos, cât se poate surpa. Crăpăturile se duc mai mult spre stațiune sperăm să nu se ducă spre șosea că ar fi dezastru”, a declarat un polițist local.

Viceprimarul localității a luat legătura cu specialiștii pentru a putea vedea ce este de făcut.
„Am fost anunțați de apariția gropii, am luat măsuri de protejare și am anunțat specialiștii. Suntem cu domnul profesor să ne dea o părere autorizată ca să știm ce avem de făcut. Pe zona noastră nu a mai avut așa ceva”, precizează viceprimarul comunei 23 August, Dan Trușcă.
Oamenii sunt speriați și spun că nu au mai văzut așa ceva. Autoritățile locale au chemat un specialist care să analizeze groapa pentru a vedea cauzele. Aceștia au prelevat și probe de sol și au tras și primele concluzii.
„Ceea ce estimez eu este o prăbușire a unui tavan; din cauza secetei pânza freatică a scăzut. Prabușire pentru că tot ceea ce înseamnă formațiuni calcaroase, agregate în Dobrogea sunt sedimentare, sunt puțin dure și când nu mai este apă dedesubt, pereții cedează. De ce este rotundă? Genul acesta de prăbușire este ca în nisip, este una lentă nu zgomotoasă”, punctează Adrian Bîlbă, doctor în științe.
„Este o hrubă de subpoziune. Apa care se infiltrează din precipitații prin infiltrații. Este și o curgere. Este antrenată de această mișcare. Este o spălare, îndepărtare de material. Se ajunge la o prăbușire de grandoarea aceasta”, explică geologul Glicherie Caraivan.
Groapa este adâncă de trei metri și are un diametru de 5 metri. După ce vor fi trase și concluziile finale se va decide și ce măsuri se vor lua ulterior. Cel mai probabil groapa va fi acoperită cu pământ.
Discussion about this post