Populaţia lumii va depăși 8 miliarde în lunile următoare, potrivit previziunilor, dar, în comparaţie cu populaţia de furnici de pe Terra, nu e deloc mult, scrie Reuters. Cercetătorii au făcut cea mai minuţioasă estimare până la această dată a populaţiei globale de furnici, iar totalul estimat este de nu mai puțin de 20 de cvadrilioane sau aproximativ 2,5 milioane de furnici pentru fiecare fiinţă umană.
Cercetătorii şi-au bazat analiza pe 489 de studii referitoare la populaţiile de furnici de pe toate continentele unde trăiesc aceste insecte.
„Furnicile joacă cu siguranţă un rol central în aproape toate ecosistemele terestre”, a spus entomologul Patrick Schultheiss, de la Universitatea Würzburg din Germania şi Universitatea din Hong Kong, unul dintre autorii principali ai studiului publicat săptămâna aceasta în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
„Sunt foarte importante pentru ciclul nutrienţilor, procesele de descompunere, dispersarea seminţelor plantelor şi perturbarea solului. Furnicile sunt totodată un grup extrem de divers de insecte, diferitele specii îndeplinind o gamă variată de funcţii. Dar în principal, numărul lor mare le face jucători-cheie din punct de vedere ecologic”, a spus Schultheiss.
Există peste 12.000 de specii cunoscute de furnici. Aceste insecte trăiesc aproape în toate regiunile de pe Terra, iar cea mai veche fosilă a unei furnici datează de acum circa 100 de milioane de ani, din Perioada Cretacică.
Furnicile trăiesc în general în colonii, formate câteodată din milioane de exemplare împărţite în grupuri cu roluri diferite cum ar fi lucrători, soldaţi, regine. Lucrătorii, doar femele, o îngrijesc pe marea regină şi urmaşii acesteia, menţin muşuroiul şi forează după hrană. Masculii se împerechează cu reginele, iar apoi mor.
Omul de ştiinţă E.O. Wilson, specialist în furnici, decedat în 2021, le-a supranumit la un moment dat „micile fiinţe care conduc lumea”.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post