Nu fotbalul, ci bătaia de joc este sportul rege în România. Exagerez? Trageți dumneavoastră concluzia, după ce terminați de citit articolul!
Avem în Constanța o comoară de milioane, îngropată în curtea unui liceu. Sunt acolo picturi unicat și obiecte creștine cum nu s-au mai văzut la noi.
Iată cum au ajuns elevii să joace fotbal pe aceste opere de artă și cum se prefac autoritățile că le pasă de zestrea ascunsă în beciul improvizat!
Bat mingea pe operele de artă!
O bazilică veche de peste 1.600 de ani stă îngropată sub Colegiul Național Mihai Eminescu, din Constanța. O parte din structură a fost descoperită în urmă cu șase decenii, atunci când o echipă de muncitori făceau săpături pentru ridicarea unui nou corp al clădirii.
O parte din bazilica îngropată sub liceu. Sursa foto: Cătălin Iacob, Facebook.
Mai precis, constructorii au găsit aici o criptă îmbrăcată într-o frescă unicat. Încăperea care adăpostește și anumite obiecte creștine a fost primul mormânt pictat descoperit în județul Constanța, iar desenele de pe pereți au o valoare atât de mare, încât arheologii nu au putut face o estimare.
Aducerea la lumină a acestui leagăn pentru creștinism nu a fost însă ceva de interes pentru ateii comuniști, dar nici pentru creștinii de fațadă care s-au jucat dea administrația publică, în municipiul Constanța, de la Revoluție încoace. Așa că operele antice au rămas înpropate și în ziua de azi, sub un capac ca de beci, peste care poți să joci liniștit fotbal. Doar e în curtea școlii, până la urmă.
Promisiuni antice, de la autoritățile moderne
Când nu știu ce să facă, autoritățile apelează la cel mai ușor truc din manualul politicianului român: Spun că dau un certificat de urbanism, pe niște lucrări ce pot să nu mai înceapă niciodată.
Primăria Constanța a emis în vara lui 2021 un certificat pentru începerea lucrărilor de reabilitare și conservarea a criptei pictate. A trecut însă un an și nu s-a întâmplat nimic. Mai pe românește, au lăsat-o moartă cu cripta.
În tot acest timp, edificiul se degradează, iar picturile vechi de peste un mileniu și jumătate, mai au puțin și se șterg cu totul, din pricina infiltrațiilor. De ce se întâmplă asta? Foarte simplu, întreaga structură este protejată în fața ploilor și viscolelor de un simplu capac de beci.
Am luat legătura cu experții în arheologie din Constanța, iar aceștia mi-au spus foarte clar, faptul că nu au fost solicitați pentru nicio lucrare de reabilitare. Mai mult, niciunul dintre ei nu crede că se va face ceva concret pentru salvarea monumentului.
Discussion about this post