Cum trec târgurile de toamnă și deja nu prea mai e de purtat tricou, dar nici nu e încă de geacă, se așterne pe buzele tuturor, peste aroma mustului și cea de zacuscă, întrebarea „Și, ce faceți de Revelion?!?”
Evident, mai durează un pic până e murmurată pentru prima oară, timid, către un apropiat ca, până la final de octombrie – când, apropo, deja încep să apară, culmea, și globulețele și beteala în magazine – mai toată lumea are aceeași problema: petrecerea din noaptea dintre ani.
Desigur, prima reacție, când auzi prima oară sezonul acesta… marea întrebare, este să dai din umeri sau să râzi. Ori ai tendința să pendulezi între panică și mobilizare. Apoi, când apare și al doilea curios, îl deschizi pe Sfântul Google și dai o căutare, să vezi ce oferte sunt, ce variante. Asta în cazul în care nu preferi varianta old-style – „Cabana Plăpumioara”. Odată ajuns însă pe internet, constați uimit că deja sunt și pachete sold out! Pe de altă parte, prețurile te ajută să iți dai seama pe ce cale vrei să mergi – distracție pe teren propriu sau în deplasare. În Delta Dunării, de exemplu, prețurile pornesc de la 350 de euro de persoană, cu mesele incluse. La munte, 3-4 nopți cu cazare, demipensiune și cina festivă de Anul Nou îți scot din buzunar de la 1.500-2.000 de lei de om în sus, în funcție de numărul de stele și de facilitați. Așadar, doi adulți au șanse să ajungă ușor la 1.000 de euro, cu tot cu transport.
Că tot vom auzi din ce în ce mai des cuvântul în următoarea perioadă, poate ar fi bine să știm că Revelionul nici nu se referea inițial la noaptea dintre ani. Termenul provine din franceză, iar cele mai vechi documente se referă la „reveillon” ca fiind o masă nocturnă datează din secolul al XVI-lea și era vorba despre o cină festivă care ținea până la ora 2 sau 3 noaptea și era organizată în primă fază de Crăciun.
La noi, prima petrecere în stil mare de Revelion a fost acum aproape 120 de ani, la sfârșitul lui 1903, la Ploieşti, în clădirea cunoscută în prezent ca Muzeul Ceasului. Pentru desert au fost pregătite șase torturi, iar cofetarii au fost un pic în ceață, pentru că pe glazură nu erau scrise nume, ci anii 1903 şi 1904, ceea ce nu se mai pomenise până atunci.
Revenind în prezent… Și, ce faceți de Revelion?!?
Discussion about this post