În urma dezbaterilor de la Congresul Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunea Mării Negre și a Balcanilor”, s-a concluzionat faptul că universitățile membre Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN) sunt preocupate de problema emigrației forței de muncă calificate din regiune și de necesitatea de a întreprinde acțiuni robuste și coerente pentru a schimba această tendință de brain drain. În acest context, a fost lansat un apel către universitățile membre pentru a propune activități și posibile inițiative care ar putea fi dezvoltate pentru abordarea acestei probleme.
În cei 24 ani de activitate, RUMN s-a dezvoltat continuu, devenind principalul cadru de cooperare interuniversitară din regiunea Mării Negre, la care participă în prezent peste 110 universități din 12 țări din zona Mării Negre. Congresul pe care l-a organizat în colaborare cu Universitatea din București și Asociația Universităților Balcanice (BUA) a avut loc în perioada 12-15 Octombrie 2022.
Manifestarea a prilejuit participarea rectorilor și prorectorilor universităților membre ale celor două organizații, cadre didactice și specialiști din sectorul învățământului superior, reprezentanți ai ministerelor și factori de decizie care contribuie la dezvoltarea activităților pe teme de interes actual și strategic.
În Sesiunea de deschidere a Congresului au fost rostite alocuțiuni de către următorii demnitari prezenți la lucrări: Ligia Deca – Ministrul Educației, Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externe, Erol Özvar – Președintele Consiliului pemtru Învățământ Superior din Turcia, Pericles Mitkas – Președintele Autorității pentru Învățământ Superior din Grecia și mulți alții.
La eveniment au participat următorii reprezentanți de organizații internaționale și regionale: Prof. Jeffrey Sachs – Președintele Rețelei Națiunilor Unite pentru Soluții pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN), Prof. Remus Pricopie – Președinte World University Consortium, Prof. Garry Jacobs – Președintele Academiei Mondiale de Artă și Știință și Prof. Nicolaos Theodossiou – Președintele SDSN Black Sea.
Congresul a oferit o platformă de discuții cu privire la relansarea dialogului și a cooperării în regiunea Mării Negre și a Balcanilor, rolul universităților în noul context regional și global, rolul învățământului superior în perioada diferitelor tipuri de crize, rolul universităților în dezvoltarea sustenabilă din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, energie, combaterea fenomenului de fake-news, a diferitelor forme de propagandă și manipulări, alte provocări de natură societală, rolul rețelelor universitare, rolul educației pentru securitatea umană, precum și modalități de internaționalizare a universităților din regiunea Mării Negre și a Balcanilor.
Cu prilejul Congresului, RUMN și BUA au lansat o inițiativă pentru dialog și cooperare în zona Mării Negre și a Balcanilor care are ca scop principal utilizarea tuturor mijloacelor pentru oprirea conflictelor din zona Mării Negre și a Balcanilor și relansarea dialogului și cooperării în regiuni. Documentul cadru al inițiativei a fost adoptat de universitățile membre participante la eveniment.
Universitățile membre RUMN s-au angajat să adreseze în mod prioritar pe perioada următorului mandat, tema promovării unor modalități noi și mai eficiente de dezvoltare a procesului de educație care să pună accent pe implementarea programelor de studii centrate pe studenți și orientate pe dezvoltarea de aptitudini și atitudini.
De asemenea, activitățile RUMN vor fi axate în perioada următoare pe subiecte legate de securitatea umană, securitatea energetică, schimbările climatice, securitatea alimentară și digitalizarea. Un accent special va fi pus pe inițierea unui cadru de cooperare regională privind Studiile Mării Negre.
Astfel, în cadrul Biroului Internațional Permanent al RUMN se vor iniția planuri dedicate în vederea dezvoltării și implementării activităților mai sus menționate, iar documentele cadru vor fi prezentate în prima sesiune a Biroului Executiv al RUMN. În prezent se derulează procedurile de vot electronic pentru definitivarea conducerii RUMN pentru Mandatul 2022-2024, respectiv 2024-2026.
Discussion about this post