Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Ziua Mondială a Cancerului este celebrată pe 4 februarie este o zi importantă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prevenirea, depistarea și tratarea acestei boli. Inițiate de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului în 2008, activitățile de Ziua Mondială a Cancerului susțin obiectivele Declarației Mondiale a Cancerului, scrisă în 2008.
În această zi, în întreaga lume au loc în fiecare an sute de evenimente și strângeri de fonduri, pentru a aduce indivizi, comunități și organizații împreună în spitale, școli, afaceri, piețe, săli comunitare, parcuri cei afectați de cancer nu sunt singuri și toți împărtășim responsabilitatea în reducerea impactului global al acestei boli.
Ziua Mondială a Cancerului a fost oficializată în cadrul primului Summit Mondial Împotriva Cancerului din 2000. Evenimentul a avut loc la Paris, unde au participat membri ai organizațiilor de cancer și lideri proeminenți ai guvernului din întreaga lume. A fost semnat un document intitulat „Charter of Paris Against Cancer”, care cuprinde 10 articole, subliniind un angajament global pentru îmbunătățirea facilitării și calității vieții pacienților cu cancer. De asemenea, au fost evidențiate progresele și investițiile sporite în cercetarea, prevenirea și tratarea cancerului.
Cancerul are numeroase tipuri, astfel încât există diverse culori și simboluri folosite pentru a marca un anumit tip de cancer și pentru a promova lupta împotriva acestuia. De exemplu, panglica portocalie este pentru conștientizarea cancerului la copii, în timp ce panglica roz este asociată la nivel global cu conștientizarea cancerului de sân. Ca simbol al speranței pentru pacienți și supraviețuitori, narcisa este folosită de Societatea Americană de Cancer pentru un viitor în care această boală.
Discussion about this post