Casa memorială „Panait Cerna”, aflată în satul tulcean Cerna, în apropierea drumului naţional care leagă Constanţa de Brăila, obiectiv înscris în Lista monumentelor istorice din anul 2015, aşteaptă de mai mulţi ani finanţare din partea autorităţilor pentru reabilitare.
Construcția se află în mijlocul satului Cerna, lângă râul omonim, în vecinătatea bisericii, şi atrage atenţia ca o locuinţă de meşteşugar cu o parte laterală, intrare cu obloane şi fântână, la stradă.
Din păcate, aceasta se degradează continuu, iar ICEM a întocmit încă din anul 2018 documentaţia necesară lucrărilor de intervenţie, costul prevăzut în actele avizate şi de Ministerul Culturii fiind de 360.000 de euro.
Imobilul nu are fundaţie, fiind construit pe o platformă din piatră. Odată cu asfaltarea străzii, nivelul drumului s-a ridicat, iar apa sapă la temelia casei, după fiecare ploaie. Olana de pe acoperiş este şi ea coaptă. A fost înlocuită de-a lungul timpului, dar are nevoie de un sistem de susţinere nou, iar preţurile de altădată pentru reabilitare probabil că s-au dublat acum.
Cu toate acestea, casa memorială „Panait Cerna” se deschide în fiecare primăvară, după ce în timpul iernii intră în conservare pentru protejarea obiectelor din expoziţie.
„Se redeschide de obicei de 1 mai, iar dacă sunt cereri, şi mai devreme. Se închide toamna, în funcţie de vreme. Sperăm ca anul acesta să redeschidem muzeul pe data de 1 aprilie. Casa este inclusă în circuite turistice, stă în atenţia elevilor de liceu şi de gimnaziu. Profesorii de Limba română din judeţul nostru, din judeţul Brăila şi din Galaţi au grijă să treacă cu elevii pe la această casă. De asemenea, am avut diverse colaborări cu Uniunea Artiştilor din Brăila, care au presupus acţiuni culturale acolo. Ne dorim, bineînţeles, ca publicul ţintă să fie unul mai larg. Sperăm ca după finalizarea marii investiţii a podului peste Dunăre, şi acest punct muzeal să se bucure de mai mulţi vizitatori”, a afirmat Iuliana Titov, şef serviciu în cadrul Muzeului de etnografie şi artă populară din Tulcea.
Preţul unui bilet de intrare este de 3 lei pentru preşcolari, elevi, studenţi şi pensionari, adulţii urmând să plătească 6 lei.
Panait Cerna, născut la 25 septembrie 1881, şi-a petrecut în satul natal anii copilăriei şi primii ani de şcoală. Imobilul în care acesta şi-a petrecut copilăria a fost donat în anul 1966 cu destinaţia muzeu memorial de fratele cel mai mic al poetului, Constantin Costea, rezultat din a doua căsătorie a mamei, aromânca Maria Taşcu cu Naum Costea, meşteşugar din Cerna.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post