Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din Constanța este asaltată zilnic de sute de cetățeni ucraineni aflați în căutarea unui loc de muncă. Noile prevederi ale programului-suport pentru refugiații din Ucraina îi obligă pe aceștia să se angajeze sau măcar să facă dovadă că sunt în căutarea unui loc de muncă, ca să mai beneficieze de bani. Marea majoritate a celor care își caută un job au studii superioare, iar în acest moment sunt disponibile sute de locuri de muncă cel puțin în turism.
De câteva zile, funcționarii de la AJOFM Constanța abia mai fac față cererilor care vin din partea cetățenilor ucraineni aflați în căutarea unui loc de muncă. Refugiații se așează zilnic la coadă de la prima oră, cu speranța de a se angaja în curând. Instituția însă poate procesa în jur de 150 de oameni pe zi, iar ei afară sunt cu sutele. Sunt persoane de toate vârstele însă, din păcate, cei mai mulți nu vor găsi de muncă. Sunt doar 1.000 de posturi disponibile, din care multe sunt de sezon și cele mai multe nu li se potrivesc – pentru că majoritatea sunt absolvenți de studii superioare care, înainte de război, aveau un statut și un salariu bun în Ucraina.
„Marea majoritate a celor care ne calcă pragul sunt cu studii superioare și vorbim de doctori, polițiști, economiști, manageri, avem și cu studii medii marinari, bucătari, am avut și femei de serviciu, instructori de fitness. Cei care sunt cu studii medii în general își caută un loc de muncă au pus întrebări și au fost redirecționați către angajatori. Noi sperăm ca numărul celor care se vor angaja va fi destul de mare mai ales că avem o ofertă de câteva sute de locuri de muncă în turism”, a precizat Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM Constanța.


La ultima bursă a locurilor de muncă organizată zilele trecute la Constanța, aproape 80 de ucraineni și-au găsit un job. Cele mai mari șanse la angajare o au cei care vorbesc măcar limba engleză.
„Este foarte dificil să îți găsești un loc de muncă din pricina limbii și apoi din pricina copiilor, grădinițele sunt puține pentru copiii ucraineni, iar mamele nu au cu cine să îi lase în grijă și asta este o mare problemă. Nu toti cetățenii ucraineni vorbesc engleză, iar limba română nu este ușor de învățat. Prima barieră în găsirea unui job este limba și pentru femeile cu copii este de asemenea o problemă. Încă nu știm dacă banii pe care ni-i oferă Guvernul României vor fi suficienți. Este un sprijin binevenit, dar pe timpul verii chiriile sunt foarte mari și nici nu știm încă dacă vor fi apartamente care se vor închiria cu prețul vechi”, a declarant o refugiată.
Potrivit modificărilor programului-suport pentru refugiații din Ucraina, se alocă pentru o familie 2.000 lei/lună pentru cazare și 600 lei/lună de persoană pentru hrană dați direct refugiaților. Din a doua lună însă, ucrainenii trebuie să își caute loc de muncă sau măcar să facă dovada că s-au înscris la Forțele de Muncă. Numai în Constanța și în Năvodari s-au refugiat 25.000 ucraineni.