Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Totodată, acesta a rostit o rugăciune de binecuvântare la aniversarea arhitectului Dan Corneliu, care împlinește 100 de ani și care a lucrat la proiectul mănăstirii Dervent.
Unul dintre cele mai importante lăcășuri ortodoxe de rugăciune ale creștinismului românesc este Mănăstirea Dervent, din județul Constanța.
Istoria mănăstirii
„Loc binecuvântat de Dumnezeu, acest altar creștin s-a înălțat în dreptul Calarasiului, peste Dunăre, la o aruncătură de bat de celebra cetate Vicina, sau cum este cunoscută în zonă, Pacuiul lui Soare. Pe aceste meleaguri, sfințite de însăși călcătură primului apostol al Domnului, Sfântul Andrei, puterea tămăduitoare și forță pe care o degajă crucile răsărite pe locul martirajului unor ucenici ai apostolului au făcut din Dervent una dintre cele mai căutate mănăstiri de la noi. Darurile cu care a încununat-o Dumnezeu se revarsă cu generozitate asupra celor care îi trec pragul, aducând lumina, dragoste și tămăduire în trupuri și suflete”, au transmis reprezentanții crestinortodox.ro
Începuturile istorice ale mănăstirii își au obârșia în propovăduirea Adevărului Evangheliei lui Hristos în ținuturile „lupilor de la Istru“ de către Andrei, pescarul din Betsaida Galileei, „cel dintâi chemat“ la ucenicie de Domnul.
„Crucile de leac“, cum au intrat în conștiința credincioșilor relicvele făcătoare de minuni de la Dervent, „crescute din pământ“, cum cred oamenii locului, pot fi considerate adevărate altare.
La fel și izvorul cu apă tămăduitoare, despre care tradiția spune că ar fi țâșnit pe locul în care însuși Apostolul ar fi dat cu toiagul. Alături de aceste neprețuite daruri, mai târziu s-au adăugat icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului (donată de o familie din Cadrilater), care cândva a vorbit și în preajma căreia mulți s-au lecuit de boli și duhuri necurate, precum și cele patru hramuri ale mănăstirii: „Izvorul Tamadurii“, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, „Înălțarea Sfintei Cruci“ și „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, mai precizează reprezentanții crestinortodox.ro
Discussion about this post