Un institut brazilian de cercetare în domeniul cafelei a demarat o etapă decisivă într-un proiect de două decenii pentru a dezvolta soiuri de cafea arabica care sunt decafeinizate în mod natural, o dezvoltare despre care cercetătorii cred că ar putea avea un potențial comercial semnificativ, relatează The Guardian.
În cazul în care vor avea succes, soiurile rezultate ar putea găsi o nișă de piață în regiuni mari consumatoare, precum Europa și SUA, în rândul consumatorilor care le-ar prefera mărcilor actuale de cafea decofeinizată care sunt rezultatul unor procese chimice sau industriale.
Programul este dezvoltat în cadrul Instituto Agronomico de Campinas (IAC), un centru de cercetare de vârf în domeniul cafelei, care a furnizat multe dintre plantele de cafea cu randament ridicat care au ajutat Brazilia să devină o putere pe piața mondială a cafelei, furnizând peste o treime din comerț.
Cercetătorii de la IAC au declarat că au început testele regionale pe teren ale unora dintre soiurile pe care le dezvoltă de mai mulți ani prin încrucișarea diferitelor plante de cafea care au în mod natural un conținut foarte scăzut de cofeină, folosind banca de germoplasmă de la instalațiile lor.
Companiile care vând cafea decofeinizată ar putea beneficia și ele de costuri reduse, deoarece ar putea sări peste procesele de eliminare a cofeinei din soiurile de cafea obișnuite, mai specifică The Guardian.
„Rezultatele pe care le-am avut până acum par promițătoare, suntem optimiști”, a declarat Julio Cesar Mistro, un cercetător care supraveghează proiectul la IAC.
Unele dintre clonele dezvoltate în cadrul centrului sunt plantate în diferite regiuni din Brazilia. Arborele de cafea are nevoie, de obicei, de doi-trei ani pentru a produce primele fructe, așa că mai sunt încă câțiva ani până când cercetătorii vor putea recolta acea cafea și o vor testa.
Deși mulți beau cafea căutând în mod special sporul de energie oferit de cofeină, unele persoane sunt intolerante la aceasta sau preferă să bea cafea decofeinizată mai târziu în cursul zilei pentru a evita eventualele tulburări de somn.