Istoria, îngropată la propriu, la Mangalia. Traseul unui apeduct de epocă romană, descoperit de arheologii Muzeului Callatis, anul trecut, va rămâne ascuns privirii pasionaților de istorie. Descoperirea a fost conservată, îngropată în pământ galben, iar pe respectivul amplasament s-a dat deja startul lucrărilor la o nouă bază sportivă. Mărturie a descoperirii vor fi imaginile surprinse de arheologi în timpul cercetării, ce ar putea fi amplasate în viitoarea bază sportivă.
Descoperirea arheologilor de la Muzeul Callatis din Mangalia a venit în urma unei cercetări arheologice cu caracter preventiv făcută în perioada aprilie- mai a anului trecut, după ce municipalitatea optase ca pe respectivul amplasament să construiască o bază sportivă.
Potrivit arheologilor, apeductul descoperit, de tip canalis structilis, a fost cercetat pe o lungime de 32,50m. Are lățimea de 0,70m, cu pereți turnați din blochete de calcar și mortar, cu praf de cărămidă (opus caementicium), în grosime de 0,25m. Cuveta are dimensiunile de 0,21 lățime și 0,30m înălțime, fundul albiat. Este tencuită la interior cu un mortar hidrofug (opus signinum), mortar care continuă 5-6cm la exterior.
Blocajul la partea superioară, capacul, a fost construit din dale de calcar, rostuite între ele cu același mortar cu praf de cărămidă. În profil, apeductul are dimensiunile la exterior de 0,70×0,70m. Pe părțile laterale ale capacului a fost depus mortar egalizator, pentru a face legătura cu pereții apeductului și pentru etanșare. Fapt ce demonstrează că apeductul, prin derivație gravitațională, transporta apă sub presiune. Apeductul are un volum maxim de 63 de litri pe metru liniar.
Se pare că apeductul era alimentat de la izvoarele din capătul văii Bașpunar, cobora pe Valea Limanu spre Mangalia intrând prin sudul orașului Callatis.
A fost construit în epoca romană pe versantul nordic al Lacului Mangalia, folosind panta naturală a acestui versant.
Din echipa de cercetare au făcut parte arheologii Nicolaie Alexandru, Robert Constantin și Mihai Ionescu.
O bază sportivă va fi construită peste traseul apeductului
Din păcate, descoperirea nu mai poate fi vizitată. Legea permite ca astfel de locuri să rămână ascunse și noul să acopere bucățile de istorie. Potrivit arheologului Nicolaie Alexandru, aceasta va fi păstrată sub viitoarea bază sportivă, la care au început de altfel și lucrările.
„S-au făcut procedurile de conservare, s-a pus material geotextil, apoi pământ galben, descoperirea va fi păstrată sub viitorul imobil”, a precizat pentru Observator Constanța, arheologul Nicolaie Alexandru.
Noua bază sportivă va fi dotată, de altfel, cu două piscine, lucru care nu ar fi permis amenajarea unei podele de sticlă ce ar fi păstrat, la lumină, traseul apeductului. Proiectul inițial chiar a suferit modificări pentru a permite conservarea descoperirii.
Din păcate, singura mărturie a existenței apeductului, ce va rămâne peste timp, vor fi imaginile surprinse de arheologi, în timpul cercetării. Potrivit arheologului Nicolaie Alexandru, Muzeul Callatis a solicitat amplasarea în viitorul imobil a unor panouri informative ce ar putea oferi informații și fotografii care surprind descoperirea arheologică.
sursa foto: Muzeul Callatis Mangalia
Discussion about this post