Administratorii de restaurante și beach-baruri din Năvodari au ajuns la capătul răbdării! Deși investesc sume impresionante pentru a le oferi turiștilor care vin pe litoral cele mai bune condiții, autoritățile le pun bețe în roate și îi „taxează” la fiecare mișcare.
Prima și principala problemă vine de la Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Vorbim despre lipsa unui PUZ al plajelor, ultima actualizare datând din 2007, motiv pentru care administratorii de plaje nu pot obține autorizații de construire pentru beach-baruri sau alt tip de construcții pe plajă. Astfel, ia naștere un adevărat cerc vicios. Deși în zonă s-au construit blocuri și hoteluri luxoase, turiștii nu pot beneficia de astfel de servicii și pe plajă. De ce? Pentru că cei care vor să facă investiții majore pe plajă, pentru a le oferi clienților condiții de excepție, fie nu au curaj, din cauza lipsei predictibilității, fie sunt închiși de autorități, pentru că nu au toate actele în regulă.
„Au apărut zeci de mii de locuri de cazare, oamenii investesc sume impresionante pentru a dezvolta zona, dar plajele nu se pot dezvolta. Numai la ultimul control au fost amendate 30 de beach-baruri”, a declarat Mirela Matichescu, administrator de restaurant.
Horia Constantinescu: „Ori găsim o soluție, ori trebuie să ne asumăm că ar trebui cumpărate fadrome și să ne apucăm să distrugem și bruma de litoral”
Aflat la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), autoritatea care închide zeci de beach-baruri periodic, președintele Horia Constantinescu este alături de administratorii pe plaje în această luptă.
„Haideți să mergem împreună în Năvodari. 80% dintre construcțiile de acolo astăzi au caracter ilegal. Unele dintre ele arată spectaculos, sunt mult peste nivelul unora din alte țări. Ori, dacă trecem pe lângă ele și ne facem că nu le-am observat, nici nu le demolăm, nici nu le autorizăm, înseamnă că cineva se complace în situație. Nu putem dărâma, în mijlocul sezonului, la sfârșitul lui iunie, câteva sute de beach-baruri ce au funcționat în această manieră în ultimii 20 de ani. Ori găsim o soluție, ori trebuie să ne asumăm că ar trebui cumpărate fadrome și să ne apucăm să distrugem și bruma de litoral”, susține Horia Constantinescu.
Președintele ANPC a mai declarat că marea majoritate a operatorilor economici ar investi și ar pune pe piață produse și servicii de o calitate superioară, dacă ar ști că își desfășoară activitatea în condiții ce nu stau sub semnul întrebării.
„Nu este normal ca pe un sector de plajă turistic să nu poți beneficia de toate serviciile așa cum sunt ele prevăzute în actele normative, plecând de la toalete, cabine de schimb etc.”, a mai spus el.
Lupta operatorilor economici cu autoritățile
Pentru a debloca situația, Asociația Operatorilor de Plajă Năvodari a depus o serie de amendamente la proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcții. Scopul acestui cod este să aducă debirocratizarea, reducerea numărului de avize și acorduri și a termenelor de emitere a actelor administrative, precum și introducerea unor noi mecanisme care să asigure procese administrative mai eficiente, digitalizate și calitate în construcții.
Totodată, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că deja a luat măsuri pentru a veni cu soluții la problema legalității construcțiilor pe plajă.
„Am avut o întâlnire cu ministrul Antreprenoriatului și Turismului, apoi cu toți primarii de pe litoral, cu ISC, cu ANAR, cu coordonatorii celor de la ABADL…am căutat și am și găsit o soluție. Urmează să discutăm acum cu prefectura”, afirmă președintele ANPC.
De asemenea, Mirela Matichescu, administratorul unuia dintre cele mai frecventate restaurante din zonă, a declarat că, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Năvodari și ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, încearcă la ora actuală să găsească soluții pentru a găsi o modalitate de a scoate din ilegalitate construcțiile de pe plajă.
Ce spune Primăria Năvodari
Potrivit reprezentanților Primăriei Năvodari, plaja aparține statului român și este în administrarea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, care nu a inițiat o actualizare a PUZ-ului până acum.
„Potrivit precizărilor Compartimentului Dezvoltare Urbană din cadrul Serviciului Arhitect-Șef, până în prezent, ABADL nu a înaintat Primăriei Orașului Năvodari o actualizare a Planului Urbanistic Zonal aferent plajei”, a transmis Primăria Năvodari.
Totodată, autoritățile locale din Năvodari susțin că nu există cereri nesoluționate de autorizații de construite pentru amenajări de plajă și că autorizațiile de funcționare se pot elibera doar pentru obiectivele pentru care au fost întocmite procese-Verbale de recepție la terminarea lucrărilor.
La ora actuală, Primăria Orașului Năvodari are în curs de aprobare Planul Urbanistic General, prin care se va reglementa și zona de plajă, susținând astfel dezvoltarea zonei.
Discussion about this post