Celebrată anual pe 26 iunie, Ziua Internațională de luptă împotriva consumului și traficului de droguri este marcată prin activități desfășurate de polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Astfel, în zona peninsulară a municipiului Constanța s-au desfășurat mai multe activități cu caracter informativ-preventiv. Polițiștii s-au adresat în special grupurilor de tineri, pentru ca aceștia să conștientizeze riscurile la care se expun în cazul consumului de droguri.
Totodată, pentru a preveni consumul de droguri sau alte substanțe interzise, polițiștii le recomandă cetățenilor:
- Informați-vă despre riscurile consumului de droguri (dependența începe cu utilizarea acestora în scop recreațional)!
- Alegeți-vă cu grijă prietenii și anturajul, evitând persoanele care vă îndeamnă să consumați astfel de substanțe!
- Mențineți un stil de viață echilibrat! Persoanele apelează , de obicei, la droguri atunci când trec prin momente dificile.
- Stabiliți-vă obiective clare și realizabile pentru viitor! Acestea vă vor ajuta să vă concentrați asupra a ceea ce doriți să realizați, conștientizând faptul că drogurile și alcoolul vă vor împiedica să vă atingeți obiectivele!
- Împărtășiți aceste sfaturi cu prietenii și contribuiți la promovarea unui stil de viață mai sănătos. Iar, dacă aveți un prieten consumator de droguri, nu îl marginalizați și nu îl etichetați, ci îndrumați-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor sau specialiștilor!
Menționăm că activitățile au fost desfășurate de polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, specialiști și voluntari ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.
Cu ocazia acestei Zile Internaționale, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că încep să crească cotele consumului de droguri în şcoli, subliniind că va avea discuţii şi cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pentru ca la începutul anului de învăţământ să existe un program coerent în ceea ce priveşte această problemă.
„Nu avem încă un flagel în ceea ce priveşte bullying-ul sau violenţa, în schimb încep să crească cotele în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli şi nu trebuie să ascundem acest lucru, trebuie să vorbim despre el, trebuie psihologi în învăţământ, în şcoli, care să ajute copiii care au căzut în această tentaţie, pentru că vorbim, totuşi, de nişte copii, nişte adolescenţi. Trebuie ajutaţi să depăşească cât mai repede. Nu sunt o paria a societăţii. Dimpotrivă, dezvoltarea aduce şi astfel de lucruri. Statul român are obligaţia de a interveni şi de a face tot efortul. O să avem o discuţie şi cu domnul ministru de Interne şi eu cred că putem începe pe 15 septembrie sau când începe noul an şcolar să avem un program coerent în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli, mai ales în zonele urbane aglomerate”, a declarat Ciolacu, la Ministerul Educaţiei, după o întâlnire de lucru cu ministrul Ligia Deca.
El a adăugat că, în perioada următoare, mai ales în condiţiile în care este vacanţă, ar trebui ca Ministerele Educaţiei şi de Interne să vină cu soluţii privind prevenţia violenţei în şcoli.
„Ar trebui, împreună cu Ministerul de Interne, mai ales în această perioadă de vacanţă, să n-o pierdem, să nu venim numai când începe şcoala să facem modificări. Trebuie să profităm de această perioadă de vacanţă şi să acoperim cât mai bine violenţa în şcoli, nu să intervenim numai atunci când se întâmplă ceva. Partea de prevenţie este mai importantă decât intervenţia propriu-zisă. Să nu ne mai ascundem. N-avem violenţe foarte mari. Vedem cu toţii că suntem campioni la ştiri negative, când există ceva negativ în lume sau în România, sunt primele ştiri care încep buletinele de ştiri”, a arătat prim-ministrul.
Discussion about this post