În zilele caniculare, cea mai la îndemână metodă de a ne răcori este folosirea aerului condițonat. În perioada verii, aparatele funcționează aproape în permanență. În mașină, la locul de muncă și chiar și acasă aceste instalații de răcire a aerului ne ajută să facem față mai ușor zilelor caniculare.
Însă aceasta nu este și cea mai sănătoasă variantă, spun medicii, care trag și un semnal de alarmă. Numeroase afecțiuni ale tractului respirator sunt cauzate de diferențele bruște de temperatură sau de bacteriile care se dezvoltă în filtrele aparatului.
Ca simptome, cel mai frecvent pacienții au nasul înfundat, secreții nazale, senzația de ceva în gât și trebuie să tușească ca să își elibereze gâtul. Răguşeala, senzația de usturimi la nivelul gâtului și bineînțeles tusea, celebra tuse care este de lungă durată, cedează foarte greu la medicamente.
Pentru o utilizare optimă, temperatura trebuie reglată la aproximativ 25 de grade. Mai exact, nu trebuie să fie mai mare de 10 grade față de cum e afară. Dacă avem o zi toridă, cu caniculă și temperaturi de 33-34 de grade la umbră, în încăpere ar trebui să avem minimum 24 de grade.
În filtrele de aer condiționat se acumulează o mulțime de bacterii, virusuri și alergeni. Astfel apare un mediu propice de înmulțire a acestor microorganisme, cu precădere în spațiile reduse ca dimensiuni unde aerul se reciclează.
Curățarea incorectă sau la intervale necorespunzătoare a aparatelor de aer condiționat favorizează dezvoltarea în filtrele acestora a fungilor care vor fi împrăștiați prin ventilație în camera respectivă.
Cele mai multe aparate de aer condiționat au acea funcție de dezumidificare. Cu alte cuvinte, usucă aerul din cameră, din incinta în care se află. Astfel, muscoasele devin și ele uscate. O mucoasă uscată este vulnerabilă la îmbolnăviri și își mărește secreția.
Utilizarea îndelungată a aerului condiționat la temperaturi scăzute va reduce capacitatea de apărare a organismului având drept consecință scăderea imunității și creșterea susceptibilității la infecții..
Prin aceste mecanisme este favorizată apariția unor multiple probleme de sănătate: alergii, iritații, infecții ale tractului respirator superior (rinite, laringite) și inferior (bronșite, pneumonii).
Un aparat de aer condiționat necesită curățare aproximativ de două ori pe an pentru a nu constitui un pericol pentru sănătate. De asemenea, curățarea corespunzătoare este utilă la economisirea energiei electrice, la funcționarea eficientă și prelungirea duratei de viață a aparatului de aer conditionat.
Discussion about this post