Vara nu vine doar cu distracție și vacanță. Temperaturile ridicate din ultima perioadă au adus și primele cazuri de insolație.
Aceasta apare când organismul se supraîncălzește până la 40º C sau mai mult și nu poate să își scadă temperatura. Insolația este o stare care poate pune în pericol viața unei persoane.
De obicei, insolația apare ca urmare a expunerii prelungite sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Este una dintre cele mai periculoase afecțiuni cauzate de căldură, fiind considerată o urgență medicală. Netratată, poate duce la afectare cerebrală, cardiacă, renală și musculară. Cu cât tratamentul întârzie mai mult, cu atât crește riscul de complicații sau deces.
Potrivit SAJ, în ultimele zile, cazurile de insolații au crescut semnificativ. Pe o plajă din Costinești, echipajele au fost nevoite să intervină după ce un turist prezenta simptome de insolație.
Netratată, insolația poate produce afecțiuni la nivelul sistemului nervos și la anumite organe, iar în cele mai severe cazuri poate cauza decesul.
Cei mai predispuși sunt copiii și vârstnicii. Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales că majoritatea pacienților care ajung la urgențe sunt copii de vârste fragede.
La orele amiezii, atunci când soarele este din cale afară de periculos chiar și pentru adulți, sute de copii stau la plajă cu părinții alaturi. Mai mult inconștienți decât neștiutori, cei care nu vor sub nicio forma să rateze o zi de plajă, îi țin pe cei mici în soare fară să le pese că trupurile lor plăpânde se încing.
Pentru a preveni insolația, Ministerul Sănătății recomandă căteva sfaturi, printre care, evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11:00-18:00
Atunci când mergi pe stradă, poartă haine largi, de culoare deschisă, iar când stai în casă, poartă cât mai puține haine.
Când iesi afară, folosește crema de protectie solară cu SPF. Bea multe lichide și evită consumul de băuturi alcoolice și sucuri acidulate.
Discussion about this post