Tehnologia a revoluționat medicina dentară în ultimii cinci ani. Dr. Bogdan Acatrinei, medic cu masterat în implantologie dentară la UCLA în Statele Unite, ne explică într-o apariție televizată cât de mult a evoluat stomatologia și cât de sigur si rapid se poate executa o dantură completă în ziua de astăzi, în clinicile ce dispun de tehnologie performantă.
Planificarea digitală reprezintă o tehnologie modernă ce a ușurat semnificativ procesele implicate în tratamentele cu implanturi dentare, atât pentru medicii stomatologi, dar mai ales pentru pacienții ce apelează la o astfel de intervenție. În cele ce urmează, medicul Bogdan Acatrinei, specialist în implantologie ghidată la clinica stomatologică Superdent 92, relatează doar câteva din nenumăratele beneficii aduse de planificarea digitală în cabinetele stomatologice.
Î: Când ne gândim la un implant dentar îl asociem imediat cu un proces care durează mult. Înțelegem că dvs. propuneți un concept revoluționar „Dinți ficși în 24 de ore”?
Dr. B. Acatrinei: Procesul ce implică implantul dentar nu mai durează nici măcar 24 de ore. Cândva, practicam acest concept care se numea „Dinți ficși în 24 de ore” și consta într-o intervenție chirurgicală free-hand, adică inciziile pentru implantul dentar erau plasate unde credea medicul stomatolog de cuviință, ghidându-se după situația locală. După finalizarea intervenției chirurgicale, pacientului i se lua o amprentă pentru poziția implantului și abia după aceea începea confecționarea lucrării provizorii. Construcția lucrării provizorii dura aproximativ 10-12 ore, timp în care pacientul fie mergea acasă, fie aștepta în rezervă. După cele 10-12 ore așteptate, pacientul se întorcea în cabinetul stomatologic și i se administra din nou o anestezie, lucru nu tocmai plăcut, urmând poziționarea lucrării provizorii realizate în câmpul operator. Acum, am schimbat puțin tactica: cu ajutorul planificării digitale realizăm implantologie ghidată complet, fapt ce ne ajută să vedem parcursul intervenției chirurgicale pe un calculator. Mai exact, înainte ca intervenția chirurgicală să aibă loc, cunoaștem în avans toate elementele care înainte erau cumva „la ghici”, precum ce implanturi vom folosi, ce suprafață trebuie acoperită și cum putem construi lucrarea provizorie. Așadar, în momentul 2 după intervenția chirurgicală se montează lucrarea provizorie, de unde și denumirea de „dinți pe loc”. Pacienții care se confruntă cu afecțiuni parodontale sau carii rampante ce nu mai pot fi stopate și își doresc să-și rezolve problemele, o pot face pe loc. Suntem în punctul în care există această oportunitate extraordinară datorită planificării digitale. Eu practic de peste 8 ani implantologia ghidată și pot spune că mă simt norocos că am la dispoziție această tehnologie. Trăim, după părerea mea, cel mai interesant moment din istoria medicinei dentare deoarece avem foarte multe posibilități, spre exemplu: imprimantele 3D ce pot printa lucrări definitive cu ceramică încorporate în rășină. Este minunat că dispunem de atât de multă tehnologie pe care o putem folosi, în special, în beneficiul pacientului.
Iată detalii aici – https://www.youtube.com/watch?v=JQ4JAHGY9gg
Î: Am auzit despre „turismul medical”, termen ce se referă la pacienții, eventual români ce au ales diaspora, care vin din alte țări în România pentru a beneficia de tratamente dentare. Prin eficiența și rapiditatea serviciilor pe care le oferiți, îi ajutați pe acești pacienți?
Dr. B. Acatrinei: Într-adevăr, această tehnică ne ajută să servin cu ușurință pacienții veniți din diaspora. Avem foarte mulți pacienți din Anglia și Italia care vin aici pentru tratamente cu implant dentar și care nu au mult timp la dispoziție precum un pacient care locuiește în orașul nostru. Cu ajutorul tehnologiei actuale putem să rezolvăm un caz în maxim 2-3 zile. În aceste 2-3 zile, pacientul vine la clinică și putem realiza ghidul chirurgical, plasarea implantului, lucrarea provizorie. Pacientul se mai întoarce la clinică după 10 săptămâni pentru lucrarea finală, iar orice fel de problemă este încheiată. Întregul proces este foarte rapid.
Î: Cum procedează pacienții din diaspora când vine vorba de stabilirea unei programări?
Dr. B. Acatrinei: De obicei, pacienții ne contactează telefonic sau pe e-mail, apoi ne trimit o radiografie pentru a ne face o idee despre situația clinică a acestora. În funcție de țara și orașul în care se află pacienții, îi putem redirecționa spre un centru de radiologie pentru a putea primi o radiografie 3D si o scanare intraorală 3D, în baza cărora putem oferi un deviz în proporție de 90% corect. Ne place să păstrăm transparent totul, astfel încât să fie un proces previzibil și ușor pentru pacient.
Clinicile dentare Superdent 92 sunt prezente de peste 30 de ani în România și au sedii în București și Constanța. Românii din diaspora se pot baza pe Superdent 92 pentru orice tip de servicii stomatologice sigure și rapide: info@super-dent.ro sau telefon +40 737 182 934.
Adresă:
Constanța – Str. Decebal, nr. 64
București – Intrarea Gheorghe Simionescu, nr. 15
Telefon: +40 737 182 934
Web: www.super-dent.ro
E-mail: info@super-dent.ro
Facebook: Superdent 92
Discussion about this post