Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, se află astăzi la Constanţa, unde verifică stadiul lucrărilor la o serie de obiective.
Acesta efectuează o vizită de lucru în judeţ. Potrivit agendei ministrului, Adrian-Ioan Veştea verifică stadiul lucrărilor la Sala polivalentă din municipiul Constanţa, dar şi la Cazinou.
Totodată, participă la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, în Jupiter, şi la evenimentul „Arena de 10”, care marchează debutul proiectului noului stadion „Gheorghe Hagi” din Constanţa.
UPADTE
Constructorii care repară Cazinoul din Constanța au ajuns cu banii la fundul sacului. Ar mai avea nevoie de-acum încolo de alte 13 milioane de euro, bani pe care Ministerul Dezvoltării îi pune pe masă, numai să vadă odată lucrarea încheiată. Lucrările la Cazino au mers mai încet decât s-a prognozat, pentru că pe parcurs constructorii au găsit mai multe stricăciuni decât luaseră în calcul. Ministrul Dezvolătrii a vizitat șantierul și a dat ca sigur termen de finalizare, iunie anul viitor.
Primul termen înaintat de autorități conform proiectului inițial era toamna lui 2022. Pe parcursul lucrărilor constructorii au găsit mai multe stricăciuni decât luaseră în calcul, așa că termenele s-au schimbat rând pe rând. Cele mai multe din problemele neprevăzute au fost la fundația clădirii.
Când au început lucrările de reabilitare, constructorii au realizat că una din lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire. Au fost necesare intervenții care nu fuseseră luate în calcul inițial. Pe parcurs s-a descoperit că reabilitările făcute în anii ’90 au fost făcute fantezist și cu piese care nu aveau nicio legătură cu proiectul inițial.
„În licitație s-a zis că restaurăm pardoselile. Erau niște pardoseli din ruşchiţă. Trebuind să refacem planșeele din beton, normal că pardoselile le-am dezafectat”, a spus Petre Badea – directorul firmei constructoare.
Costructorii au scos toate pardoselile originale și le-au înlocuit cu planșee din beton armat. Acum, vechea clădire va avea o viață foarte lungă, însă toate intervențiile care au fost neprevăzute, au întârziat contractul și termenele de predare.
Doar pentru refacerea unei singure piese decorative este nevoie de luni de zile. Unele au fost revopsite de-alungul timpului și de cinci sau șase ori, iar acum trebuie curățate; altele reîntregite, iar în unele cazuri sunt turnate de la zero. Nu doar termenele s-au decalat, ci și cheltuielile. Banii au fost cheltuiți cu toate intervențiile neprevăzute. Acum doar pentru decorațiuni și pentru aripa de de est, mai trebuie 62 de milioane lei – aproape 13 milioane de euro.
„Lucrărilor Publice și Administrația Compania Națională de Investiții va face tot ceea ce-i stă în putere ca acest obiectiv să fie redat cât se poate de repede publicului”, a precizat ministurl Dezvoltăzii, Adrian Ioan Veștea.
„Eu sper ca până în iulie anul viitor să fie gata pentru că atunci se termină autorizația de construcție”, a punctat și primarul Constanței, Vergil Chiţac.
Bijuteria arhitecturală este aproape zilnic admirată și fotografiată de cei care se plimbă pe faleză. Constănțenii și turiștii speră ca muncitorii și arhitecții să reușească să aducă Cazinoul la adevărata lui valoare. Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost construit la iniţiativa regelui Carol I și inaugurat în 1910.
Discussion about this post