Este alerta pe Litoral din cauza concentrațiilor foarte mari de Escherichia Coli care au fost depistate în apa mării. Cea mai mare concentrație a acestei bacterii care poate provoca infecții intestinale a fost înregistrată, în această vară, la Eforie Nord: de 15 ori peste nivelul normal admis. Medicii infecționisti atrag atenția părinților să nu-i lase pe copii sa bea apa de mare, în mod repetat și să fie atenți la simptome: 3 episoade diareice pe zi înseamnă că trebuie mers urgent la doctor.
Cea mai mare concentrație a bacteriei E-Coli a fost descoperită la Eforie Nord, la măsurătorile de săptămână: 1.305 unități în 100 de mililitri de apă, în contextul în care ar trebui să fie 250 ca apa să fie excelentă. Depășirea a fost de peste 5 ori. Si la Mangalia, a fost descoperită o concentrație mare de E-Coli: 641, ceea ce înseamnă nivelul Satisfacator al apei de îmbăiere. La fel și la Neptun.
„Analiza a reieșit undeva la finele săptămânii. În zona Eforie Nord II, punct de recoltare, săptamâna trecuta au existat un numar mai mare de bacterii de e-coli în apa de îmbăiere”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Însă recordul verii a fost înregistrat pe 18 iunie, când la Eforie Nord cifrele au sărit față de normal de peste 15 ori! Specialiștii Direcției de Sănătate Publică spun că oamenii pot intra în apă și pot înota, dar medicii infectioniști recomandă părinților să fie totuși atenți la copii, ca să nu înghită prea multă apă când se bălăcesc.
„Pot să apară febră, vărsături, dureri abdominale și scaune diareice. De regulă, dacă sunt mai mult de 3 scaune dareice pe zi și mai ales la copiii mici, părinții trebuie să aibă în vedere să-i prezinte imediat la medic”, susține Claudia Cambrea, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
Bacteriile apar în cantitate mare în mare atunci când oamenii aruncă în apă scutece murdare sau folosesc marea pe post de toaletă în loc să meargă la toaletele de pe plajă.
„Primul lucru pe care l-am facut aici a fost toaletă. Și da, vin și de pe alte sectoare de plajă”, a afirmat Anamaria Barta, administrator de plajă.
Cea mai bună apă pentru îmbăiere, conform analizelor DSP Constanța, este în Vadu, Mamaia, Cap Aurora și Venus.
„În acest moment, nu există surse care ar putea conduce la alterarea indicatorilor de calitate a Mării Negre”, a declarat Ana Agiu, purtător de cuvânt Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
În prezent, inspectorii DSP monitorizează calitatea apei mării din două în două zile, după o perioadă în care au recoltat probe în fiecare zi. Rezultatele analizelor pot fi găsite pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
Discussion about this post