Sunt pregătiri pe ultima sută de metri pentru ediția din acest an a Constanța Black Sea Air Show. Organizatorii au oferit astăzi ultimele detalii legate de impresionantul spectacol aerian ce se va desfășura mâine pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu.
„Ne aflăm cu o zi înainte de a doua ediție a acestui eveniment. După cum știți, în 2019 am organizat pentru prima dată acest eveniment pe aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța. Am avut un succes la public mult mai mare decât așteptările pe care noi l-am avut atunci, ceea ce desigur ne motivează. Suntem acum, așa cum spuneam cu o zi înainte de un eveniment la care în ultimele opt săptămâni s-a muncit din greu în această echipă pe care o vedeți aici… . Promitem o zi de poveste pentru peste 20.000 de vizitatori pe care așteptăm mâine aici. Pentru toate vârstele am pregătit surprize și evenimente și evoluții aeriene dar și expoziție statică cu care ne dorim să încântăm publicul până la ediția din 2024, a cărei dată sperăm să o anunțăm mâine.”, a spus Corina Martin, reprezentant Mistral Tour&Events.
„Ne bucurăm să fim din nou la Constanța. Este o plăcere pentru noi să evoluăm pe acest aeroport. Suntem pregătiți să evoluăm mâine cu 11 aeronave atât, în informație cât și individual. Avem și parașutiștii cu noi care vor arăta niște evoluții deosebite. Pentru prima dată la Constanța o colegă care va face acrobații cu un XA 330 C. Este cel mai puternic avion de acrobație la nivel mondial. Vom avea formații de avioane ultra ușoare. Peste două ore de spectacol cu fund pe cer dar și cu efecte pirotehnice pe sol. Sperăm să devină tradiție acest eveniment”, a transmis George Rotaru, Aeroclubul României.
„Noi suntem concentrați foarte mult, Forțele Aeriene Române și partea noastră, în aceste câteva clipe care au mai rămas, de elementul de securitate și de siguranță. Ne gândim la siguranța oamenilor care vor evolua la siguranța aeronavelor, la siguranța publicului care participă la eveniment… A fost o perioadă de planificare intensă, de 8 săptămâni. Noi suntem interesați și am pus accentul pe lucrul colaborativ. Vorbim despre Forțele Aeriene Române astăzi, vorbim despre 110 ani de aeronautică militară în România, care nu este ceva deloc puțin. Această experiență se transpune astăzi prin capacitatea de a integra la acest eveniment partenerii și colegii noștri”, a precizat comandor Nicolae Crețu, Forțele Aeriene Române.
„Am rugămintea către public să respecte regulile de siguranță, să intre pe site-ul aeroportului, să respecte zonele de parcare, zonele de intrare în aeroport, să aibă grijă sunt spații special de amenajate pentru fumat, să respecte regulile de securitate și siguranță”, a menționat Bogdan Artagea, directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu.
Programul Constanța Black Sea Air Show 2023:
11:30 – Deschidere Constanța Black Sea Air Show – moment inedit executat de Forțele Aeriene Române;
11:50 – Muzica militară aduce în fața publicului un moment audio specific;
12:05 – O demonstrație de forță – exercițiu tactic executat de Forțele Aeriene Române;
12:15 – Retromobil Constanța ne încântă cu parada mașinilor de epocă;
12:20 – În forță pe motociclete, reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române în defilare;
12:30 – Startul evoluțiilor aeriene deschise de Aeroclubul României cu evoluții fantastice: Solo display EXTRA 300L-AR, lansare parașutiști-Blue Wings-AR, evoluție TECNAM P2006-SSAVC, formație 5 EXTRA – Șoimii României-AR, formație 3 ulm ICP Savannah-AR, Solo display EXTRA 330SC, formație 3 Cessna 172-SSAVC, lansare parașutiști-Blue Wings-AR, formație 6 EXTRA-Șoimii României-AR;
14:10 – Școala Superioară de Aviație Civilă aduce în fața publicului 2 momente deosebite executate de 3 CESSNA 172 și 1 bimotor Tecnam;
14:30 – Pauză operațională;
14:40 – A doua parte a demonstrației aeriene este asigurată de Forțele Aeriene Române cu evoluții specifice: 2 x F16, 9 x IAR330, 2 x C27J Spartan,7 x IAK 52, 1 x Eurofighter, 1Bell 206, 3 x IAR 99 , IAR 316 B, 1 x UAV, EC 135, 2 x UH 60 Blackhawk (SUA),2 x AH 64 Apache (SUA), 2 x CH 47 Chinook (SUA), parașutiști, forțe pentru operații speciale și Formația de acrobație “Iacării acrobați”;
16:40 – Încheierea evenimentului.



Forțele Aeriene Române si Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu evoluează cu :
- 2 avioane de luptă multirol F-16 MLU Fighting Falcon,
- un avion de luptă multirol Eurofighter Typhoon (ITA),
- 9 elicoptere IAR 330 Puma în toate versiunile de echipare aflate în înzestrare,
- 2 aeronave de transport tip C-27J Spartan,
- 7 avioane ușoare de tip IAK-52, printre care se vor regăsi integrate și avioanele formației de înaltă acrobație “Iacării Acrobați”,
- 3 aeronave de tip IAR-99 ȘOIM,
- un elicopter tip Bell 206,
- 2 elicoptere de tip UH-60 Black Hawk (SUA),
- 2 elicoptere de tip AH-64 Apache (SUA),
- 2 elicoptere de tip CH-47 Chinook (SUA),
- un elicopter de tip IAR-316 B Alouette (IGAv),
- un elicopter de tip Eurocopter EC-135 (IGAv),
- un sistem de aeronave fără pilot – UAS (SMFT)!
Aeroclubul României si formația de acrobație Șoimii României au pregătit 2 evoluții solo de EXTRA 330SC, o formație de 4+1 EXTRA, o formație de 5+1 EXTRA, 2 lansări de parașutiști și o formație de 3 ICP SAVANNAH, cu o durată totală de evoluție a noastră de 100 minute.
Școala Superioară de Aviație Civilă participă cu o formație de 3 CESSNA 172 și un bimotor Tecnam, cu un interval de 20 de minute de evoluție în total.
Reamintim, intrarea la eveniment este liberă, accesul publicului fiind permis începând cu ora 09:30. Parcarea este gratuită, organizatorii puând la dispoziția publicului și mijloace de transport în comun. Detaliile de transport sunt publicate și pe pagina www.mk-airport.ro, si pe pagina de facebook a evenimentului.
În plus, a fost pregătită și o zonă de food court.
Organizatorii evenimentului sunt Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, Aeroclubului României, Forțele Aeriene Române&Baza 57 Mihail Kogălniceanu împreună cu Mistral Tours &Events.
Discussion about this post