A venit toamna și este vremea conservelor. În aer se simte deja mirosul ardeilor şi vinetelor coapte. Zacusca, preparatul care face deliciul gustărilor, ar putea deveni un veritabil produs de lux.
Valul de scumpiri a cuprins și piețele, așa că legumele, atât de căutate în această perioadă, s-au scumpit semnificativ.
Pentru gustul obținut în casă, gospodinele dau în medie 12 lei pentru un kilogram de ardei sau gogoșari, 5 lei pentru un kilogram de ceapă și tot atât pe kilogramul de vinete. La socoteală intră uleiul și pasta de roșii, și ele mai scumpe în acest an. Nota este completată de costurile cu utilitățile care sunt tot mai ridicate.
În pieţe, vânzătorii se plâng că e pustiu, spre deosebire de alţi ani în care clienţii făceau deja cumpărături pentru toamnă.
Gospodinele care altădată își umpleau cămara cu cele necesare pentru zacuscă, acum cumpără legume cu porția, în timp ce altele au renunțat definitiv la acest obicei.
Tarabele sunt pline cu vinete, ardei, roșii, ceapă, cartofi, varză, gogoșari, dovlecei, mere, struguri, prune și alte daruri ale toamnei, însă in păcate, clienții nu se înghesuie.
Nici în marile magazine prețurile nu sunt mai mici. Vinetele cu 5 lei pe kilogram, kapia 10 lei, ardeiul gras roșu 11 lei. Așadar anul acesta zacusca va fi mult mai scumpă decât în anii precedenți.
Pentru gospodinele care nu au timp să facă acest fel de mâncare există și varianta gata preparată. Dar și aici prețurile au crescut. Dacă anul trecut un borcan de zacuscă costa undeva între 10-12 lei, anul acesta prețurile depășesc 15 lei și ajung chiar la 30 lei pe borcan.
Prețurile produselor sunt direct legate de evoluția prețului la pompă. Concret, fermierii folosesc carburant pentru utilajele agricole, apoi au nevoie de benzină sau motorină pentru a transporta produsele către depozite piețe sau magazine. Costurile cresc, astfel că la cumpărătorul final produsul ajunge mai scump.
Reducerea la alimentele de bază ar putea fi anulată de prețurile la carburanți, avertizează economiștii.

Discussion about this post