Inspectorii ANSVSA desfășoară – de azi și până miercuri inclusiv – o acțiune amplă care vizează evaluarea cerințelor de siguranța alimentelor și de igienă a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea și servirea mesei în incinta creșelor, grădinițelor, unităților de învățământ cu program normal sau care funcționează în regim after school, semi-internat și/sau internat.
Vor avea loc verificări privind:
- cerinţele referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a blocurilor alimentare/cantinelor;
- condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecţie, precum şi a echipamentelor de lucru din dotarea blocurilor alimentare/cantinelor;
- lista furnizorilor de produse alimentare acceptaţi (materii prime destinate preparării de mâncăruri care vor fi servite preșcolarilor și/sau elevilor;
- modul de păstrare a materiilor prime şi a alimentelor/mâncărurilor preparate destinate servirii către preșcolari și/sau elevi, în special al acelor produse care necesită anumite condiţii de temperatură;
- curăţarea şi dezinfectarea periodică a spaţiilor în care au fost manipulate și preparate produsele alimentare;
- condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecţie adecvat şi să posede documente care să ateste starea de sănătate completate şi vizate de medic, conform legislaţiei);
- aplicarea măsurilor de protecţie împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum şi a eficienţei programelor DDD implementate;
- modul de manipulare şi eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman şi a deşeurilor nealimentare, astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare şi să fie transportate în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii, în unităţi specializate;
Inspectorii ANSVSA vor suspenda temporar sau vor interzice desfăşurărarea activităţii blocurilor alimentare/cantinelor dacă vor constata că nu respectă condiţiile de igienă sau nu au remediat deficienţele constatate cu ocazia controalelor anterioare.
Discussion about this post