Deși sărbătorile de iarnă ar trebui să fie o perioadă plină de bucurie, speranțe pentru un an nou mai bun și multă voie bună, o mulțime de oameni s-au simțit triști în apropierea Crăciunul. Perioada sărbătorilor este marcată de petreceri și adunări de familie, însă pentru mulți dintre noi reprezintă și un timp pentru autoevaluare, singurătate, reflecție asupra greșelilor din trecut și chiar anxietate cu privire la un viitor incert.
„Depresia de sărbători” poate fi cauzată de mai mulți factori: promovarea Crăciunului peste tot, stresul crescut și oboseala, așteptările nerealiste sau incapacitatea de a fi alături de familie. Forfota creată în jur din cauza cumpărăturilor, magazinele pline, petrecerile, reuniunile de familie și oaspeții contribuie, de asemenea, la apariția stărilor de anxietate sau tristețe. Chiar și persoanele care nu devin depresive pot dezvolta anumite simptome în timpul sărbătorilor, cum ar fi dureri de cap, consumul de alcool în exces, supraalimentare și dificultăți de somn.
Deși mulți dintre noi se întristează în perioada sărbătorilor, și mai mulți dezvoltă stres și anxietate accentuate după ce trec Crăciunul și Revelionul. Starea aceasta generală de nemulțumire de după 1 ianuarie poate fi rezultatul unor dezamăgiri adunate în lunile care au trecut, plus stresul și oboseala acumulate după un an de muncă.
Iată care sunt sfaturile specialiștilor în sănătatea mintală pentru a putea depăși stările de tristețe sau depresie din perioada sărbătorilor:
Să ne acceptăm nevoile și suferințele! Să fim mai buni cu noi, să ne acordăm timp și să ne ocupăm de sănătatea noastră, atât fizică, cât și psihică. E momentul să ne acordăm permisiunea de a simți, de a ne mai și plânge din când în când la membrii familiei sau la prieteni. Asta ne ajută să mai eliberăm din povara gîndurilor negative.
Să petrecem mai mult timp în aer liber! Studiile arată că plimbările în natură ajută la reducerea nivelulului de stres și anxietate.
Să facem mișcare! O analiză obținută în urma a 23 de studii publicată în Journal of Affective Disorders ne arată că sportul este unul dintre cele mai eficiente metode de combatere a depresiei în orice perioadă.
Să stabilim niște limite în relațiile de prietenie sau de familie! Dacă simțim că anumiți oameni ne fac rău, ne creează o stare generală proastă, să avem curajul să intrăm mai puțin în contact cu ei sau să evităm discuțiile care ne strică starea de spirit.
Să facem voluntariat! Un articol publicat în Frontiers of Psychology arată că 3 sau 4 ore de muncă voluntară pe săptămână pot îmbunătăți considerabil sănătatea mentală. Astfel de activități ne oferă sentimentul că avem un scop și că ceea ce facem noi contează, ne dezvoltă empatia față de ceilalți, și astfel, contribuim la crearea unei societăți mai bune.
Să mâncăm sănătos și să evităm excesele alimentare! Chiar dacă e greu să rezistăm tentațiilor culinare, când suntem înconjurați de atâtea preparate delicioase de Crăciun, e bine să facem un efort, pentru că întotdeauna ceea ce mâncăm ne afectează și starea de spirit. În plus, menținerea greutății corporale în perioada sărbătorilor este o adevărată reușită și ne poate face să ne simțim mândri de noi.
Să evităm alcoolul! Chiar dacă este foarte tentant și ne poate face pentru câteva momente să ne simțim mai bine, studiile arată că alcoolul de fapt nu reduce stresul, ci mai degrabă înrăutățește lucrurile.
Să facem o listă cu lucrurile pentru care suntem recunoscători! Pentru că ne apropiem de finalul anului și nu a fost un an deloc ușor, dacă ne gândim la pandemie, e bine să ne facem timp să ne gândim la cei cărora le suntem recunoscători. Sentimenul de recunoștință îmbunătățește sănătatea mentală.
Discussion about this post