Amy și Ano sunt gemene identice, dar imediat după ce s-au născut, au fost luate de lângă mama lor și vândute unor familii separate. Ani mai târziu, s-au văzut întâmplător, datorită unui concurs de talente de la televizor și a unui videoclip TikTok. Pe măsură ce au făcut cercetări cu privire la trecutul lor, și-au dat seama că se numără printre miile de bebeluși din Georgia furați din spitale și vânduți, unii chiar în 2005, informează BBC.
Amy se plimbă dintr-o parte în alta a unei camere de hotel din Leipzig. „Sunt speriată, foarte speriată”, spune ea, foarte agitată. „Nu am dormit toată săptămâna. Aceasta este șansa mea de a obține în sfârșit niște răspunsuri despre ceea ce ni s-a întâmplat.”
Sora ei geamănă, Ano, stă într-un fotoliu și se uită la videoclipuri TikTok pe telefon. „Aceasta este femeia care ar fi putut să ne vândă”, spune ea, dându-și ochii peste cap.
Ano recunoaște că și ea are emoții, dar numai pentru că nu știe cum va reacționa și dacă își va putea controla furia.
Este sfârșitul unei lungi călătorii. Au călătorit din Georgia până în Germania, în speranța de a găsi piesa lipsă din puzzle. Își întâlnesc, în sfârșit, mama biologică.
În ultimii doi ani, au construit o imagine a ceea ce s-a întâmplat. Pe măsură ce au descoperit adevărul, au realizat că în Georgia există zeci de mii de alte persoane care au fost, de asemenea, luate din spitale când erau bebeluși și vândute de-a lungul deceniilor. În ciuda încercărilor oficiale de a investiga ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu a fost tras la răspundere până acum.
Cum au aflat una de cealaltă
Povestea modului în care Amy și Ano s-au descoperit una pe celălaltă începe când aveau 12 ani.
Amy Khvitia se afla în casa nașei sale de lângă Marea Neagră și se uita la emisiunea ei preferată de la televizor, Georgia’s Got Talent. Era o fată care dansa jive și care arăta exact ca ea. Ba mai mult, era identică cu ea.
„Toată lumea o suna pe mama și o întreba: „De ce dansează Amy sub alt nume?””, povestește fata.
Amy le-a spus părinților, dar ei nu i-au dat importanță. „Toată lumea are o sosie”, i-a spus mama ei.
Șapte ani mai târziu, în noiembrie 2021, Amy a postat pe TikTok un videoclip cu ea având părul albastru, în care își făcea un piercing în sprânceană.
La 320 de kilometri distanță, în Tbilisi, o altă tânără de 19 ani, Ano Sartania, a primit videoclipul de la un prieten. Ano a considerat atunci că este ceva „cool” că o fată arată exact ca ea.
Ano a încercat să dea de urma fetei cu piercing în sprânceană pe internet, dar nu a reușit să o găsească, așa că a distribuit videoclipul pe un grup WhatsApp de la universitate, pentru a vedea dacă cineva o poate ajuta. Cineva care o cunoștea pe Amy a văzut mesajul și le-a pus în legătură pe Facebook.
Amy a știut instantaneu că Ano era fata pe care o văzuse în urmă cu atâția ani la Georgia’s Got Talent.
„Te-am căutat atât de mult timp!”, a trimis ea un mesaj. „Și eu”, a răspuns Ano.
În următoarele zile, au descoperit că aveau multe în comun, dar nu toate aveau sens.
Amândouă s-au născut la maternitatea Kirtskhi – care nu mai există – din vestul Georgiei, dar, conform certificatelor de naștere, zilele lor de naștere erau la câteva săptămâni distanță.
Nu puteau fi surori, cu atât mai puțin gemene. Dar existau prea multe asemănări.
Le plăcea aceeași muzică, amândouă adorau să danseze și chiar aveau aceeași coafură. Au descoperit că aveau aceeași boală genetică, o afecțiune osoasă numită displazie.
Se simțeau ca și cum ar fi deslușit împreună un mister. „De fiecare dată când aflam ceva nou despre Ano, lucrurile deveneau mai ciudate”, spune Amy.
Au stabilit să se întâlnească și, o săptămână mai târziu, în timp ce Amy se apropia de capătul scării rulante de la stația de metrou Rustaveli din Tbilisi, ea și Ano s-au văzut pentru prima dată în carne și oase.
„A fost ca și cum m-aș fi uitat într-o oglindă, exact aceeași față, exact aceeași voce. Eu sunt ea și ea sunt eu”, a mărturisit Amy, care a mai spus că atunci a fost momentul când a știut pe loc că sunt gemene.
„Nu-mi plac îmbrățișările, dar am îmbrățișat-o”, spune Ano.
Au decis să își confrunte familiile și pentru prima dată au aflat adevărul. Fuseseră adoptate, separat, la câteva săptămâni distanță, în 2002.
Amy era supărată și simțea că întreaga ei viață fusese o minciună. Îmbrăcată din cap până în picioare în negru, pare dură, dar se joacă nervos cu gulerul și își șterge o lacrimă pătată de rimel de pe obraz. „Este o poveste nebunească”, spune ea. „Dar este adevărată”.
Am fost urioasă și supărată pe familia mea, dar am vrut doar ca discuțiile dificile să se termine pentru ca noi toți să putem merge mai departe”, a spus Ano.
Săpând mai adânc, gemenele au descoperit că detaliile de pe certificatele lor oficiale de naștere, inclusiv data nașterii, erau greșite.
Neputând să facă copii, mama lui Amy a povestit că un prieten i-a spus că la spitalul local era un copil nedorit și că, dacă le dă niște bani medicilor, ar putea să o ia acasă și să o crească ca pe copilul ei.
Mamei lui Ano i s-a spus aceeași poveste.
Niciuna dintre familiile adoptive nu știa că fetele sunt gemene și, deși au plătit o mulțime de bani pentru a-și adopta fiicele, spun că nu și-au dat seama că era ilegal. Georgia trecea printr-o perioadă tulbure și, întrucât personalul spitalului era implicat, au crezut că este legal ce fac.
Niciuna dintre familii nu a vrut să dezvăluie câți bani au plătit.
Gemenele nu au putut să nu se întrebe dacă nu cumva părinții lor biologici le-au vândut pentru a face niște bani.
Amy a vrut să o caute pe mama lor biologică pentru a afla, dar Ano nu era sigură. „De ce vrei să te întâlnești cu persoana care ne-a trădat?”, a întrebat ea.
Amy a găsit un grup pe Facebook dedicat reunirii familiilor din Georgia cu copii suspectați că au fost adoptați ilegal la naștere și a împărtășit povestea lor.
O tânără din Germania a răspuns, spunând că mama ei a născut două fete gemene la maternitatea din Kirtskhi în 2002 și că, deși i s-a spus că au murit, acum are unele îndoieli.
Testele ADN au dezvăluit că fata din grupul de pe Facebook era sora lor și că locuia cu mama lor naturală, Aza, în Germania.
Amy era disperată să o cunoască pe Aza, dar Ano era puțin mai sceptică. „Ea este persoana care probabil că te-a vândut și oricum nu-ți va spune adevărul”, a avertizat ea. Chiar și așa, a fost de acord să meargă în Germania cu Amy pentru a o sprijini.
Grupul de Facebook pe care gemenele îl folosiseră, Vedzeb, înseamnă „Caut” în georgiană. Acesta are nenumărate postări de la mame care spun că personalul spitalului le-a spus că bebelușii lor au murit, dar mai târziu au descoperit că decesele nu au fost înregistrate și că pruncii lor ar putea fi încă în viață.
Alte postări sunt de la copii precum Amy și Ano, care își caută părinții biologici.
Grupul are peste 230.000 de membri și, împreună cu accesul la site-urile de ADN, a aruncat în aer un capitol întunecat din istoria Georgiei.
Grupul a fost înființat de jurnalista Tamuna Museridze în 2021, după ce a descoperit că a fost adoptată. Ea a găsit certificatul ei de naștere cu detalii incorecte când făcea ordine în casa mamei sale decedate.
Ea a înființat grupul pentru a-și căuta propria familie, dar, fără să vrea, a sfârșit prin a expune un scandal de trafic de copii care afectează zeci de mii de persoane și se întinde pe zeci de ani.
Ea a ajutat la reunirea a sute de familii, dar nu a reușit încă să dea de urma propriei familii.
Tamuna a descoperit o piață neagră a adopțiilor care se întindea pe întreg teritoriul Georgiei și a continuat de la începutul anilor 1970 până în 2006.
Ea crede că era condusă de infractori foarte organizați și implica persoane din toate sectoarele societății, de la șoferi de taxi, la persoane cu funcții înalte în guvern. Funcționarii corupți falsificau documentele necesare pentru adopțiile ilegale.
„Scara este de neimaginat, până la 100.000 de copii au fost furați. A fost ceva sistemic”, spune ea.
Tamuna explică faptul că a calculat această cifră numărând numărul de persoane care au contactat-o și combinând această cifră cu perioada de timp și cu răspândirea cazurilor la nivel național.
Din cauza lipsei de acces la documente – unele au fost pierdute, iar altele nu sunt făcute publice – este imposibil să se verifice cifra exactă.
Tamuna spune că mulți părinți i-au povestit că atunci când au cerut să vadă cadavrele bebelușilor lor morți li s-a spus că aceștia fuseseră deja îngropați în incinta spitalului. De atunci, ea a aflat că cimitirele din spitalele georgiene nu au existat niciodată. În alte cazuri, părinților li se arătau bebeluși morți care fuseseră înghețați în morgă.
Tamuna spune că era destul de scump pe atunci să cumpere un copil, aproximativ 1.000 de maneti (1.400 de dolari) pentru o fată și 1.500 de maneti (2.100 de dolari) pentru un băiat – aproximativ un an de salariu în Georgia. Ea a descoperit că unii copii au ajuns la familii străine din SUA, Canada, Cipru, Rusia și Ucraina.
În 2006, Georgia și-a modificat legislația privind adopțiile și a consolidat legile împotriva traficului de persoane, făcând adopțiile ilegale mai dificile.
O altă persoană care caută răspunsuri este Irina Otarashvili. Aceasta a născut doi băieți gemeni într-o maternitate din Kvareli, la poalele munților Caucaz din Georgia, în 1978.
Medicii i-au spus că ambii băieți sunt sănătoși, dar, din motive care nu au fost niciodată explicate, au fost ținuți departe de ea.
La trei zile după ce s-au născut, i s-a spus că amândoi au murit subit. Un medic a spus că aveau probleme respiratorii.
Irina și soțul ei nu puteau să înțeleagă ce s-a întâmplat, dar, mai ales în perioada sovietică, „nu puneai la îndoială autoritatea”, spune ea. Ea a crezut tot ce spuneau.
Aceștia au fost rugați să aducă o valiză pentru a lua rămășițele bebelușilor și să le îngroape într-un cimitir sau în grădina din spate, așa cum se obișnuia la acea vreme pentru bebeluși. Medicul le-a spus să nu deschidă niciodată valiza, deoarece ar fi prea supărător să vadă cadavrele.
Irina a făcut cum i s-a spus, dar 44 de ani mai târziu, fiica ei, Nino, a găsit grupul de Facebook al lui Tamuna și a devenit suspicioasă.
„Dacă frații noștri nu au murit cu adevărat?”, s-a întrebat ea. Nino și sora ei, Nana, au decis să dezgroape valiza.
„Inima îmi bătea cu putere”, spune ea. „Când am deschis-o, nu erau oase, doar bețe. Nu știam dacă să râdem sau să plângem”.
Ea spune că poliția locală a confirmat că în interiorul valizei erau crengi de viță de vie și că nu existau urme de rămășițe umane.
Ea crede acum că frații ei de mult pierduți ar putea fi încă în viață.
Întalnirea fetelor cu mama lor biologică
La hotelul din Leipzig, Amy și Ano se pregătesc să se întâlnească cu mama lor biologică. Ano spune că s-a răzgândit și că vrea să se retragă. Dar este o ezitare de moment și, respirând adânc, decide să meargă mai departe.
Mama lor biologică, Aza, așteaptă nervoasă în altă cameră.
Amy deschide ușa cu ezitare și Ano o urmează, aproape că o împinge pe sora ei în cameră.
Aza se aruncă în față și le îmbrățișează strâns, câte o geamănă de fiecare parte. Minutele trec și nimeni nu vorbește.
Lacrimile curg pe fața lui Amy, dar Ano rămâne neclintită. Pare chiar puțin iritată.
Cele trei se așează apoi să discute în particular.
Mai târziu, gemenele spun că mama lor le-a explicat că a fost bolnavă după ce a născut și a intrat în comă. Când s-a trezit, personalul spitalului i-a spus că, la scurt timp după ce s-au născut, copiii au murit.
Ea a spus că întâlnirea cu Amy și Ano le-a dat un nou sens vieții ei. Deși nu sunt apropiate, ele păstrează legătura.
În 2022, guvernul georgian a lansat o anchetă privind traficul istoric de copii. Reprezentanții guvernului au declarat pentru BBC că a vorbit cu peste 40 de persoane, dar cazurile erau „foarte vechi, iar datele istorice s-au pierdut”. Jurnalista Tamuna Museridze spune că a împărtășit informații, dar guvernul nu a spus când își va publica raportul.
Acesta a făcut cel puțin patru încercări de a afla ce s-a întâmplat. Printre acestea se numără o investigație în 2003 privind traficul internațional de copii, care a dus la o serie de arestări, dar puține informații au fost făcute publice. Iar în 2015, în urma unei alte investigații, presa georgiană a relatat că directorul general al maternității din Rustavi, Aleksandre Baravkovi, a fost arestat, dar a fost apoi exonerat și s-a întors la muncă.
BBC a contactat Ministerul de Interne georgian pentru mai multe informații despre cazuri individuale, dar ni s-a spus că detaliile specifice nu vor fi făcute publice din cauza protecției datelor personale.
În prezent, Tamuna și-a unit forțele cu avocatul pentru drepturile omului Lia Mukhashavria pentru a aduce cazurile unui grup de victime în fața instanțelor georgiene. Acestea doresc să obțină dreptul de a avea acces la documentele lor de naștere, lucru care nu este posibil în prezent în conformitate cu legislația georgiană.
Ei speră că acest lucru va ajuta la „liniștirea fantomelor”. „Întotdeauna am simțit că lipsește ceva sau cineva din viața mea”, spune Ano. „Obișnuiam să visez o fetiță în negru care mă urmărea peste tot și mă întreba despre ziua mea.” Acest sentiment a dispărut atunci când a găsit-o pe Amy.
Iată reportajul integral realizat de BBC: