marți, iunie 17, 2025

Știrile din lumea ta!

SOS : Moscheia Carol, în pericol!

Distrusă de timp şi de ultimele furtuni, Moscheea „Carol I” se află în mare pericol. La fiecare nivel pot fi observate fisuri, pereţii sunt scorojiţi, iar somptuoasele ziduri de pe vremuri au fost, şi ele, afectate, pornind de la subsol şi până sus, în minaret. Șeful cultului musulman din România caută soluții imediate atât la nivel local cât și central pentru reabilitarea urgentă a monumentului istoric, inclus în patrimoniul cultural național, iar un prim pas spre reabilitare l-ar putea reprezenta includerea edificiului pe lista de priorități a municipalității.

Cel mai cunoscut şi mai spaţios loc de rugăciune pentru musulmanii din România, Moscheea Carol I din zona peninsulară ascunde probleme serioase la fundaţie. Din acest motiv, pereţii edificiului au început să se crape, iar apa de ploaie să se infiltreze ușor. Situaţia este cât se poate de gravă, motiv pentru care este clar că lucrările de reabilitare a moscheei nu mai suportă amanare. Si chiar daca momentan, ea nu reprezintă un pericol pentru populație, însă peisajul cu care sunt întâmpinați vizitatorii și turiștii care urcă până până la 47 de metri înălțime, în minaret, este dezolant.

Pentru a evita orice fel de situaţii neplăcute pe viitor, Muftiatul Cultului Musulman din România a redactat, deja, o solicitare către Primăria Constanţa de a include pe lista de proiecte prioritare reabilitarea Moscheei Carol I. Mai mult, deja a avut loc o primă întâlnire între primarul Vergil Chițac și reprezentanții Muftiatului, pentru salvarea monumetului istoric reprezentativ pentru județul Constanța.

,,Este datoria noastră în relațiile pe care le avem cu autoritățile locale să o integrăm în lista de strategii a obiectivelor de reabilitare a monumentelor istorice din cadrul municipiului Constanța, din cadrul județului Constanța ca ea sperăm anul acesta să intre în reabilitare capitală. Am avut câteva discuți cu domnul primar, m-a asigurat că anul acesta va începe restaurarea acestui lăcaș de cult care este un simbol al municipiului, al județului nu este doar al comunității noastre, aici sunt cele trei lăcașe ale celor trei religii monoteiste și apelul meu este către celelelate departamente să se implice mai mult deoarece cheia este la ei”. a spus Iusuf Muurat – muftiul Cultului Musulman din România

Și credincioșii musulmani speră ca monumentul să-și recapete cât mai curând strălucirea de acum un secol.

Simt o amărăciune când văd am văzut și la televizor cum arată alte moschei, la noi de 4 5 ani nu s-a mai făcut nicio reparație. De vreo 15 ani de când vin la geamie și am văzut cu timpul cum se degradează. S-a reparat puțin acoperișul când a nins dar nu s-a mai făcut nimic.

Venim, nooi ne rugăm în continuare și totuși am înțeles că domnul Muftiu are o promisiune de la cineva constructori turci și sperăm să se apuce de treabă.” spun localnicii.

Moscheea s-a ridicat pe locul fostei Geamii Mahmudia din anul 1822. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte, până la locaşul muezinului, de unde în trecut se anunţa ora de rugăciune. Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară, dar care acum este estompată şi are nevoie de restaurare.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal