O alimentație bună este cheia unei minți și a unui trup sănătos – și nu trebuie să fie neapărat costisitoare. Studiile de specialitate contrazic mitul că mâncarea sănătoasă este și foarte scumpă.
Potrivit revistei americane Health, o meta-analiză din 2013 a rezultatelor a 27 de studii existente, realizată de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a constatat că cele mai sănătoase diete costă cu doar 1,50 dolari (aproximativ 7 lei) mai mult pe zi decât, cele mai puțin sănătoase.
„Fructele și legumele care nu sunt pretăiate pot umple un castron și un stomac mai ieftin decât o mulțime de alimente procesate”,
a declarat Heather Adams, profesoară și scriitoare de meditație și wellness din Seattle, pentru Health.
Cei 7 lei în plus s-ar putea să nu fie o diferență uriașă, dar cifrele se pot aduna cu siguranță pentru cei care se confruntă cu insecuritatea alimentară. Accesibilitatea la alimente sănătoase rămâne un obstacol pentru multe familii cu venituri mici. În plus România, față de alte țări europene mai dezvoltate, se confruntă și cu alte probleme. Potrivit Agro Business, în prezent, nu există o strategie pentru securitate alimentară și, mai mult, România este un importator net de produse agroalimentare – aproape trei sferturi din produsele agroalimentare provin din import. Practic, în loc să „producem“ securitate alimentară, noi o importăm în proporție de 60-70%, ceea ce înseamnă foarte mult. Iar acest lucru este cauzat de faptul că potențialul propriu agricol nu este exploatat.
Cu toate acestea, experții în finanțe și nutriție susțin că există niște metode prin care putem mânca mai ieftin și sănătos, în același timp:
Gătiți acasă
Una dintre principalele modalități de a mânca mai sănătos și de a economisi bani este de a găti acasă. În loc să ieșiți să cumpărați alimente sănătoase preparate deja din magazine, procurați ingredientele și preparați-le singuri. Dacă nu vă place să gătiți mese întregi sau nu aveți timp, o alternativă nutritivă și rentabilă este să vă preparați singuri, din timp, alimentele sănătoase de bază, cum ar fi sosul pentru salată, sau stock-ul (baza) pentru mâncăruri.
De asemenea, un sfat foarte important este să consumați mese bogate în proteine. Astfel, nu mai cauți la scurt timp după masă punga de chips-uri sau alte gustări, care implică noi cheltuieli și calorii în plus.
Faceți-vă cumpărăturile din piețe, de la producătorii locali
Mergeți în piețe pentru fructe și legume proaspete, de sezon. Produsele de sezon sunt mult mai ieftine decât cele importate. Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat și în piețe găsim și o mulțime de fructe și legume de import, atât timp cât consumați produse de sezon, cu siguranță nu veți cheltui foarte mult.
Cumpărați cantități mai mari de mâncare și nu schimbați produsele, dacă ați găsit variante ieftine
Atunci când puteți, cumpărați alimente vrac – în special pe acelea care au un termen de valabilitate mai lung sau care pot fi congelate. Cumpărarea alimentelor sănătoase preferate în cantități mai mari înseamnă mai puține drumuri la magazin și mai mulți bani economisiți. De asemenea, cumpărarea versiunilor produse de magazinul de unde cumpărați, cum ar fi lactatele, conservele de legume, făinoase ș.a. va fi mai avantajoasă decât cumpărarea produselor de „de firmă” . Potrivit revistei Health, această strategie vă poate ajuta să economisiți în medie între 15 și 30% din bugetul vostru.
Folosiți cupoanele de reducere și ofertele magazinelor
Acum mai toate magazinele mari oferă carduri de client cu ajutorul cărora puteți beneficia de reduceri avantajoase. Este păcat atât timp cât există aceste facilități, să nu profitați de ele.
Pregătiți-vă mesele din timp
Uneori, ultimul lucru pe care vrei să îl faci după o zi lungă este să gătești. Pentru a evita să apelați la delivery în aceste situații, rezervați-vă o zi pe săptămână pentru a pregăti masa. Nu trebuie să se tranforme într-o opțiune foarte complicată. Pentru a păstra simplitatea, nutriționiștii sugerează să aveți o sursă de proteine la fiecare masă, cel puțin o legumă și pâine din făină integrală sau o sursă de carbohidrați bogată în nutrienți. Pregătirea meselor vă economisește timp și bani și vă oferă și o alimentație sănătoasă.
Faceți-vă stocuri de produse congelate
Cumpărarea fructelor și legumelor congelate este o modalitate excelentă de a mânca sănătos cu un buget redus. Produsele congelate costă cu aproximativ 30% mai puțin decât cele proaspete, spun specialiștii. În plus, fructele și legumele rezistă mult mai mult timp și, de obicei, sunt toate tăiate și gata pentru gătit, așa că nu trebuie să pierdeți timp să le spălați și să le tăiați.
Mâncați mai puțină carne și produse lactate
Nutriționiștii mai recomandă să mâncați cât mai des produse vegane. Sunt mai sănătoase și de multe ori, mai ieftine
Discussion about this post