Miniștrii de externe ai UE se vor reuni luni la Bruxelles, pentru a lansa în mod oficial o misiune navală care să ajute la protejarea transportului maritim internațional în Marea Roșie împotriva atacurilor din partea Houthis din Yemen, informează Arab News.
Houthis, care controlează o mare parte din Yemenul devastat de război, atacă din noiembrie această rută vitală de transport maritim, într-o campanie despre care spun că este o campanie de solidaritate cu palestinienii din Gaza, în timpul războiului dintre Israel și Hamas.
Potrivit sursei citate, un oficial al UE a declarat vineri că blocul își propune ca misiunea – numită Aspides, care în greacă înseamnă „scut” – să fie operațională în „câteva săptămâni” cu cel puțin patru nave.
Până în prezent, Franța, Germania, Italia și Belgia au declarat că intenționează să contribuie cu nave. Comandantul general al misiunii va fi grec, în timp ce ofițerul șef al controlului operațional pe mare va fi italian, a precizat oficialul UE.
UE afirmă că mandatul misiunii – stabilit inițial pentru un an – se limitează la protejarea navigației civile în Marea Roșie și că niciun atac nu va fi efectuat „pe teritoriul yemenit”.
Statele Unite sunt deja vârful de lance al propriei coaliții navale în zonă și au efectuat lovituri asupra Houthis din Yemen, împreună cu Marea Britanie.
Un oficial al UE a declarat că va exista un „contact continuu între militari” pentru a coordona acțiunile cu SUA și cu alte forțe din regiune.
Cele 27 de țări ale UE au reușit să ajungă la un acord asupra misiunii din Marea Roșie în câteva săptămâni, în contextul în care există îngrijorări că atacurile houthi le-ar putea afecta economiile și ar putea duce la creșterea inflației.
Acordul privind misiunea navală contrastează cu dificultățile pe care le-a întâmpinat blocul comunitar în elaborarea unei poziții comune în ceea ce privește războiul din Gaza.
Țări precum Spania și Irlanda au cerut Israelului să pună în aplicare o încetare imediată a focului, în timp ce susținătorii fermi ai Israelului, inclusiv Germania, au refuzat să susțină această cerere.
Discussion about this post