marți, iunie 24, 2025

Știrile din lumea ta!

Protest cu banderole, la Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu”

A fost protest cu banderole, azi dimineață, la Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu”. Printre revendicări se numără creşterea salariilor care au suferit în urma aplicării Ordonanței Austerității. Sindicaliștii spun că aplicarea măsurilor de economie bugetară le-a scăzut veniturile cu cel puțin o treime.

Toti angajații Aeroportului Kogălniceanu au ieșit dimineață în fața terminalului „Plecări” purtând o banderolă pe care scria PROTEST. Sindicatul aeroportului reunește muncitorii de la handling – manipulanții de bagaje, personalul de întreținere a pistei, electricienii de la balizajul de aterizare, șoferii mașinilor de pompieri și toți auxialiarii care deservesc aeroportul civil și militar.

Legea 296, numită și Legea Austerității, promovată de Guvern anul trecut, le-a tăiat instituțiilor bugetare drepturi salariale din trecut, le-a scăzut tichetele de masă și le-a diminuat multe sporuri. Toate acestea îi nemulțumesc pe salariați.

Când este vorba de acordat, nu ni se acordă, când este vorba de tăiat, s-au tăiat. Impactul bugetar asupra fiecărui angajat, vorbesc de cei cu studiile medii, este de 30%, la net, undeva la 1.500 de lei„, spune unul dintre protestatari.

Potrivit liderului de sindicat,Cristian Fotu, „salariul se ridică cu tot cu bonificații în jurul sumei aprox de 4.000 – 4.500 de lei, persoanele mai cu vechime în aeroport, iar acum ajung la 3.000 de lei. Dar un debutant, venit de pe băncile școlii, poate ajunge la 2.500 – 2.800 de lei.

Muncitorii din aeroport sunt supărați că Legea Austeritatii Bugetare nu s-ar aplica chiar tuturor instituțiilor statului. Prin diferite Memorandumuri aprobate de Guvern, mai multe companii naţionale, regii autonome şi societăţi au fost exceptate de la aplicarea măsurii de disciplină fiscală. Asta în timp ce, spun sindicaliștii, aeroporturile au fost uitate, în toți acești ani.

Colegii de aici, încă din 2020 n-au mai avut nicio creștere salarială, atunci când salariul minim pe economie era 2.300, iată că acum, în 2024 salariul minim este 3.300 de lei, adica salariul minim a crescut de aproape 50% iar salariile lor au stagnat”, spune Ion Caraignat, președinte Cartel Alfa Constanța.

Deocamdată, angajatii aeroportului fac doar grevă japoneză, cu banderolele pe braț. Acestea vor fi purtate o perioadă nedeterminată, până la soluţionarea favorabilă a cererilor sindicale.

Oamenii, probabil că în sinea lor au dreptate, dar având în vedere aplicarea Legii 296 și a Legii Bugetului, nu putem face nimic în momentul de față” susține Bogdan Artagea – directorul AIMK.

Au fost demarate deja acţiuni legale cu caracter sindical pentru luarea măsurilor necesare pentru pichetarea în cursul săptămânii viitoare a sediului Ministerului Finanţelor.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal