Aproape 20% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani nu merg la școală și nici nu lucrează, România fiind astfel „campioana” tinerilor din UE întreținuți de familie.
Tinerii spun că nu se simt motivați să lucreze pe un salariu de 2.000 de lei care nu le acoperă nici cheltuielile de bază așa că preferă să amâne momentul angajării. Așa se face că unul din patru tineri sub 24 de ani nu are un loc de muncă și nici nu studiază.
Anul trecut, 49% dintre tinerii de 18-34 de ani din UE locuiau împreună cu părinții, în timp ce în România procentul urca la 55%. Deși trendul a fost unul descendent în ultimii 10 ani, în țara noastră, fenomenul copiilor-adulți care preferă să locuiască alături de părinți cât mai mult este în continuare unul răspândit. Majoritatea tinerilor rămân în casa părintească deoarece sunt în continuare dependenți financiar de adulți.
Totuși, dependența financiară de familie este o problemă la nivel european, nu doar în România. Principala cauză pare a fi faptul că tinerii sunt nesiguri de capacitatea lor de a se descurca singuri cu banii, deoarece în școală se învață prea puțin despre gestionarea banilor personali. Cu toate acestea, familia este de bază locul de unde tinerii își iau modelele despre cum să se raporteze la finanțe, iar asta se întâmplă încă din primii ani de viață socială ai copilului.
Societatea românească se așteaptă ca problema educației financiare să fie tratată formal, la școală, cu o contribuție cât mai mică din partea familiei. Însă, copiii deprind de la părinți și de la frații mai mari sau bunici comportamente financiare de bază cum ar fi: economisirea, alcătuirea bugetului personal și familial, urmărirea și planificarea cheltuielilor semnificative, diferențierea obligațiilor financiare de investiții, respectiv cheltuielile pentru nevoi de recreere și auto-împlinire.
Mai târziu, în momentul descoperirii platformelor sociale și a modelelor pe care acestea le promovează, apar și alte surse de inspirație – cum ar fi influencerii și celebritățile de pe internet. Acestea vorbesc despre cum realizează propriile venituri și despre cum acestea le asigură un stil de viață apropiat de cel al vedetelor sau antreprenorilor de succes.
De cealaltă parte, angajatorii spun că așteptările salariale ale candidaților sunt nerealiste, iar recrutarea de noi colegi este o provocare din ce în ce mai mare.
Tinerii absolvenți fie de liceu sau absolvenți de învățământ universitar caută servicii cu salarii foarte mari. Trebuie să înțeleagă că ei trebuie să pornească de undeva și vor avea șanse de a avansa, dar prin muncă, spun specialiștii în recrutare.
Datele Institutului Național de Statistică arată că 20% dintre proaspăt absolvenții de liceu sau facultate nu lucrează.
Discussion about this post