miercuri, aprilie 30, 2025

Știrile din lumea ta!

Cutremurul din 1977, încă în memoria constănțenilor (VIDEO)

Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.

Seismul s-a produs la ora 21:22, a avut magnitudinea 7,4 pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde.

Cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a ţării, în special în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie.

Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky sunt printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului.

Cutremurul a fost resimțit puternic și în Constanța. Acela a fost momentul care a schimbat modul în care se construiește în România, pentru că oamenii și-au dat seama că sunt în pericol din cauza seismelor. Clădirile care nu s-au prăbușit atunci au rămas grav avariate. Oamenii se tem că un nou seism ar putea transforma o parte a orașului în ruine.

Dacă mâine ar fi cutremur în Constanța, cel puțin șase clădiri s-ar prăbuși și alte câteva zeci ar suferi daune majore, potrivit unui raport ISU.

,,Puneam la spălat și am simțit cum se mișcă pământul cu mine. Inițial am zis că îmi e rău. Noi am scăpat ieftin la Constanța, la București a fost prăpăd. A fost dureros ce am văzut” își amintește o femeie.

Pentru mulți, rănile sunt încă vii. Cutremurul i-a determinat să facă schimbări radicale în viața lor.

,,M-a prins cutremurul la o vilă, lângă București.  Am avut impresia că va cădea peretele peste copilul meu, care avea 6 luni. Primul gând a fost să îmi salvez copilul. Îmi amintesc că aveam o sobă, s-a prăbușit. Cutremurul din 77 este motivul pentru care am lăsat Bucureștiul și m-am mutat la Constanța” spune o constănțeancă.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța susțin că în oraș există 33 de clădiri cu risc seismic. Șase încadrate în clasa I și 27 în clasa a II–a. Pe de altă parte, un document publicat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea în anul 2016 arată că în municipiu există 148 de astfel de clădiri.

În Pericol ar fi mai ales zona centrului vechi al Constanței, tot ce înseamnă clădiri din perioada interbelică și tot ce înseamnă construcții până în anii ’80 și nu sunt expertizate.

 Într-o situație vulnerabilă se află și Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și tribunalul, potrivit experților.

România este o țară cu potențial seismic ridicat, iar un cutremur cu magnitudinea 7 grade este posibil oricând. Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, însă în trecut s-au produs seisme puternice inclusiv în Marea Neagră. Cel mai puternic seism din istoria României s-a produs în 1802, în zona Vrancea, la o adâncime de 160 de kilometri. Seismul din 1802 a fost denumit „Cutremurul cel Mare”.

 Produs în ziua Sfintei Parascheva, mișcarea tectonică a afectat o arie întinsă din partea de est a Europei, fiind resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Constantinopol (Istanbul) și Insula Itaka.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal