A început acțiunea anuală de lansare de icre embrionate de șalău. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a desfășurat la finalul săptămânii trecute o primă etapă din seria de activități menite să refacă stocurile de șalău (Sander lucioperca) din Complexul lagunar Razim.
Bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au fost populate cu un număr de 224 reproducători selecționați, cu o vârstă minimă de 3 ani și o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obținuți în principal, din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele substrat, confecționate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor, anunță ARBDD.
Potrivit specialiștilor de la ARBDD, reproducerea șalăului are loc la temperaturi ale apei de 12-16 grade. Femelele depun circa 150-180 mii icre, iar masculul după împerechere păzește icrele embrionate care aderă de crengi, plante acvatice, rădăcini sau resturi vegetale. Cu ajutorul înotătoarelor pectorale masculul creează curenți de apă pentru oxigenarea icrelor embrionate și împiedicarea depozitării mâlului. Larvele eclozează după 5-10 zile, funcție de temperatura apei.
Dintre speciile de apă dulce, șalăul are cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăiește în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre, șalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă și care prezintă zone cu nisip.
Reamintim că A.R.B.D.D. a încheiat cu INCDDD un contract de servicii de refacere a stocurilor de șalău din Complexul lagunar Razim – Sinoie pentru producerea a 1.200 cuiburi embrionate, ce vor fi lansate în oboare special amenajate din Lacul Razim, până la sfârșitul lunii aprilie.
Discussion about this post