marți, aprilie 29, 2025

Știrile din lumea ta!

Tot mai multe legume și fructe de import. Pere din Africa de Sud, cartofi dulci din Egipt și nectarine din Chile

În supermarketurile din țară greu mai găsești legume și fructe românești! În schimb, pe rafturi pare a fi schițată harta lumii! Găsești fructe și legume din toate colțurile mapamondului! Țările de origine ale produselor din comerț au ajuns să fie tot mai diverse și tot mai îndepărtate de România. Fie că vorbim de struguri sau pere din Africa de Sud, cartofi dulci din Egipt sau nectarine din Chile, produsele ajung să fie comercializate la noi în țară.

Pentru a ajunge la noi, fructele și legumele din Africa, Asia sau America trebuie să treacă mări și oceane, să străbată continente până să ajungă pe rafturile magazinelor.

Desigur, acestea sunt doar câteva țări mai îndepărtate. Lista continuă cu țările de pe continentul european: Olanda, Polonia, Spania, Franța, Bulgaria, etc.

Nu vă gândiți că veți găsi în supermarket-uri mere, dovlecei sau cartofi românești. Nici pomeneala de așa ceva! Cartofi din Franța, mere din Polonia și dovlecei din Turcia!

Ardeii Kapia provin din Turcia, ceapa galbenă de la moldoveni, țelina își are originea în Olanda, iar varza albă în Polonia.

Dacă vreți să faceți o salată, doar castraveții vor fi produși în România, roșiile vor veni de la turci și ceapa roșie de la olandezi. Ardeiul iute verde sau mai bine zis legendara „ciușcă” trebuie să treacă Marea Mediterană pentru a ajunge la noi, pentru că în multe magazine din țară, ea este originară din Spania.

Dar oare produse românești mai găsim? Având în vedere că România importa tot mai mult, în supermarketuri abia dacă mai găsești fructe și legume românești. Produsele românești le poți număra pe degetele de la mână! Guliile, morcovii, sfecla, ridichiile și salata verde plus castraveții de care am menționat mai devreme, acestea ar fi singurele care au trecută pe etichetă țara de origine, România.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal