luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Tinerii români nu se grăbesc să muncească. Influencerii, de vină pentru acest fenomen?

Noua generație amână tot mai mult momentul angajării. Potrivit ultimelor date Eurostat, 22% dintre tinerii din România încă stau pe banii părinților.

În ţara noastră, 55% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani locuiesc cu părinții, media europeană fiind de 49%.

De ce aleg tinerii acest model de viaţă? În primul rând, dependența financiară de părinți, incapacitateade a-şi gestiona veniturile şi de a economisi şi dificultatea în a găsi un loc de muncă pe placul lor.

Din ce în ce mai mulți psihologi afirmă că tânăra generație nu pare prea dornică să intre în câmpul muncii și nici să facă vreun efort pentru a-și câștiga banii deoarece ei caută soluții de îmbogățire rapidă. Lipsa unei educații adecvate, îndeplinirea tuturor poftelor precum și neînvățarea disciplinei și auto-disciplinei fac dintr-un tânăr un candidat perfect la titlul de „pierde vară”.

Există tot mai multe cazuri de adulți de 28-30 de ani care încă stau acasă cu părinții, pe banii acestora și spun că ei pentru 2000 de lei nu se dau jos din pat. De vină sunt și părinții, care încurajează această atitudine, spunându-le că patronii nu sunt de încredere și că nu trebuie să se spetească pentru ei, că merită mai mult.

15% dintre tinerii cuprinși în studiu ar fi fericiţi şi independenți dacă ar fi bogați ca celebritățile pe care le văd pe internet.

30% dintre tineri ar fi mulțumiți dacă ar câştiga cel puţin 2000 de euro, lunar, în timp ce 7 procente văd viaţa pe cont propriu doar dacă ar avea venituri de cel puțin 10 mii de euro lunar.

Culmea e că şi părinţii par să-i susțină, iar sociologii vorbesc despre o nevoie urgentă de educație financiară şi o evadare din bula influencerilor care, de multe ori vând doar iluzia bogăţiei.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal