marți, aprilie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Micii, o plăcere vinovată. Cât de sănătos este preparatul „vedetă” de pe mesele de 1 Mai

Grătarul de 1 Mai este o tradiție pentru mulți români. Mirosul cărnii pe grătar, în aer liber, îmbie an de an pofticioșii să iasă la iarbă verde și să sărbătorească ziua muncii. Totuși, specialiștii atrag atenția și recomandă consumul moderat al cărnii tocate din compoziția micilor.

Nutriționiștii trag un semnal de alarmă mai ales când e vorba despre carne tocată combinată cu diverse substanțe sintetice pe care le consumăm fără să ne dăm seama, păcăliți fiind de savoarea pe care acestea o dau.

Se recomandă mititeii făcuți în casă, unde poți controla ingredientele și cantitatea de conservant. Carnea din comerț conține, de cele mai multe ori, E-uri considerate periculoase pentru sănătate. Nitritul de sodiu este de departe vedeta industriei cărnii. Deşi este foarte toxic şi cancerigen, acest compus este aproape nelipsit din preparatele din carne tocată.

Este important să citeşti eticheta produsului pe care-l cumperi. Reţine că mititeii nu trebuie să conţină altceva în afară de de carne tocată (vită şi oaie), sare, condimente şi bicarbonat de sodiu.

Multe măcelării bagă șorici în compoziție, dar acesta crește colesterolul și poate duce la gută. Coloranții precum carminul sunt și ei periculoși pentru organism pentru că sunt cangerigeni. Alte substanțe pe care trebuie să le eviți sunt acidul ascorbic, acidul citric și monoglutamatul de sodiu.

 În mod normal, micii trebuie să conțină grăsime. Poți folosi și carne slabă, dar nu vor fi la fel de suculenți. Cei mai buni mici se fac din carne de porc amestecată cu vită sau din carne de porc amestecată cu oaie. Proporția ideală este 50%-50%.

Micii conţin cantităţi mari de sare, fiind contraindicaţi persoanelor obeze, hipertensive, diabeticilor, celor cu boli hepato-renale sau dislipidemie.

Totuși, dacă nu te poți abține, elimină pâinea și berea. Această combinație nu aduce niciun beneficiu organismului și este inamicul oricărei diete. Așa că bucură-te de mici, dar stai departe de caloriile goale din pâine și bere.

O altă metodă de a prepara micii este să-i pui pe grătarul din cuptor, cu o tavă sub ei, în care sa curgă grăsimea.

Nu numai că scapi de fum și miros, dar vor fi dietetici, pentru că tot ce e gras se topește și se scurge în tavă. Vor ramâne de dimensiuni mai mici, dar mai sănătoși.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal