marți, aprilie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Oamenii care țin post și de sărbători. Măcar cu o pâine să-i ajutăm!

România se împarte în două, la piață pentru Înviere (ne-am obișnuit să-i spunem Paște): cei care cumpără pentru o familie cât pentru cinci și cei care cumpără pentru o familie, pe un sfert cât are aceasta nevoie, iar asta din cauza sărăciei. Sigur aici i-am adăuga și pe bătrânii siguri (și nu numai) care își vor măsura pâinea în felii, de sărbători.

Revin la cei care cumpără cât pentru cinci familii. Greșit este faptul că fac această risipă, dar mai greșit este că acea piață cât pentru cinci nu va fi împărțită nici măcar la două, adică la o altă familie, cu probleme. După paradigma „lasă, să ne ajungă”, vor umple masa cu atât de multă mâncare, încât nici nu se vor mai vedea unul pe altul, în timp ce discută, iar peste câteva zile vor arunca aproape jumătate din ce nu au mâncat în vreme ce nu se vedeau de preparate și sticle.

Pentru niciun moment nu se vor gândi, că și în ziua de Înviere, mulți dintre noi continuă postul. Mereu rămâne măcar un cozonac și jumătate în plus, un sertar de pâine în plus, o bucată mare de pască în plus, dar cine să se gândească la împărțirea lor când pe minus este doar omenia noastră. Iar asta în condițiile în care știm că cei mai săraci dintre noi dau cam tot ce au pe datorii, fără să le râmână mai mult de câțiva lei pentru piață.

Am postit, ne-am spovedit, împărtășit (bine am făcut/vom face), doar că fix de Înviere să păcătuim prin îmbuibare, prin uitarea săracului, uitarea celor de lângă noi.

Cei care merg la biserică și asta nu doar o dată pe an, înainte de Înviere, au auzit de la preot, că la Judecata Colectivă, Iisus Hristos va judeca pe toți după faptele lor și va ține socoteală pentru ajutorul pe care îl puteam acorda și nu l-au dat sau pentru tot ce au oferit. Se face referire în textele sfinte la o judecată axată strict pe fapte.

Avem atâta mâncare, încât putem sătura și oamenii la nevoie și animalele sau păsările flămânde și încă să mai rămână de dat.  

Acum, trebuie să înțelegem că mai contează și cum dăm, dacă tot o facem. Adică, dacă vedem un bătrânel amărât pe stradă, putem să-i dăm un cozonac și fără să-l filmăm, umilim și încărcăm pe TikTok, de parcă i-am ridicat un castel.

Postul presupune și fapta, pe lângă abținerea de la alimentele de origine animală, așa că putem continua cu fapta postul și după ce se termină și de Înviere și până la Crăciun și până anul viitor, pe vremea asta.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal