Noaptea de Înviere are loc în Sâmbăta Mare, cu puțin timp înainte de miezul nopții. Această sărbătoare este cea mai importantă din Săptămâna Patimilor, încurajându-i astfel pe credincioși să meargă la biserică și să asiste la slujba de Înviere pentru a lua lumină Sfântă adusă de la Ierusalim. De cele mai multe ori, credincioșii au posibilitatea să obțină și anafură (pâine binecuvântată) în aceeași noapte.
Potrivit crestinortodox.ro, cu puțin timp înainte de miezul nopții (aproape de ora 00:00), preotul (la catedrale arhiereul, în mănăstiri starețul, iar la bisericile de enorie cu mai mulți slujitori, protosul) aprinzând, de la candelă de deasupra sfintei mese, o făclie mai mare și frumos împodobită, iese cu ea printre sfintele uși și, stand pe solee (sau între sfeșnicele împărătești), înalță făclia cu ambele mâini și rostește cu glas mare chemarea:
„Veniți de luați lumină!”
Preotul rostește această chemare de trei ori la rând, îndreptându-se prima dată către credincioșii din față, a două oară către cei din dreapta bisericii și a treia oară spre cei din stânga. Credincioșii din față se apropie și își aprind lumânările lor de la făclia preotului și apoi unii de la alții (dacă sunt mai mulți clerici, ei își aprind cei dintâi făcliile lor de la cel mai mare). Unde slujește un singur preot, după ce a lăsat făclia, el ia acum Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și iese printre sfintele uși, iar înaintea lui merg paracliserii și cântăreții, purtând icoană învierii, cădelnița și sfeșnice cu lumini aprinse (sau făclii).
După câteva momente, credincioșii încep să cânte alături de preot, de trei ori: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, apoi ectenia mare, după care oamenii revin în biserică unde se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia.
Totodată, potrivit spuselor străvechi, iată ce tradiții și obiceiuri vechi au loc în această Noapte de Înviere:
- După ce iau lumină, credincioșii trebuie să meargă și la mormintele celor dragi pentru a le oferi și lor lumină și pentru a-i anunța că a venit Învierea Domnului;
- Nu este bine ca lumânarea de la Înviere să fie stinsă până acasă, unde credincioșii obișnuiesc să înconjoare locuința de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele;
- Este bine ca resturile de la lumânările aprinse la Înviere să fie păstrate. În vreme de necaz, grindină, boală, sau furtună, acestea sunt de ajutor prin aprindere și rugăciune;
- Cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii.
Nu în ultimul rând, este important să țineți cont că urarea „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat” rămâne valabilă timp de 40 de zile după Paște, până la sărbătoarea Înălțării Domnului.