duminică, iunie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Masa de Paște, între desfătare și exces. Ce recomandă specialiștii

Friptură, drob, ouă roșii, cozonac, sunt doar câteva dintre bunătățile de pe masa de Paște. Însă pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi de periculoase, dacă nu sunt consumate responsabil.

Tentațiile de pe masa de Paște cresc riscul aparițiilor problemelor de sănătate, din cauza exceselor alimentare. Preparatele gustoase, dar bogate în grăsimi, care sunt consumate după o perioadă lungă de post, pot da curs problemelor de sănătate, cum ar fi balonarea, arsurile gastrice și creșterea nivelului de colesterol.

Problemele care apar în urma mâncatului excesiv pot fi minore, cum ar fi balonarea sau starea ușoară de disconfort, resimțită imediat după o masă copioasă, dar acestea se pot agrava și, în timp, pot da curs unor probleme serioase, cum ar fi crizele biliare, afecțiunile cardiovasculare sau tahicardia.

Medicii recomandă să nu facem excese alimentare, iar mesele să fie la o diferenţă de cel puţin cinci ore pentru ca organismul să digere mai uşor şi să se adapteze.Specialiștii fac apel la cumpătare și combinarea corectă a alimentelor. Iată câteva sfaturi pentru a avea sărbători liniștite și cu…digestie ușoară.

Iată recomandările medicilor:
  • Încearcă să nu mănânci mai multe preparate la aceeași masă. Dacă la micul dejun consumi ouă roșii, poți lăsa drobul pentru masa de prânz și friptura de miel pentru cină.
  • Nu exagera cu cantitățile – pentru a reuși, alege întotdeauna să mănânci dintr-o farfurie de dimensiuni reduse.
  • Ai grijă să ai mereu salate alături de felurile principale, pentru a favoriza digestia.
  • Evită să mănânci desertul imediat după masă, și așteaptă câteva ore. Poți, chiar, înlocui desertul cu un fruct sau cu o salată de fructe.

Un alt aspect important îl reprezintă consumul excesiv de alcool. Asta face ca sistemul digestiv, şi în principal ficatul şi pancreasul, să fie depăşite de situaţie. Practic, consumăm mai mult decât pot organele noastre să metabolizeze. Cantitatea optimă de alcool recomandată este de un pahar de vin pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbați.

Sportul este foarte important. Mişcarea în sine, în funcţie de antrenamentul pe care îl are fiecare, trebuie să fie uşor mai accelerată decât de obicei. Dacă facem, de regulă, o jumătate de oră de mişcare, acum ar fi bine să facem o oră, de preferat în aer liber.

Excesele culinare de Paşte înseamnă pentru organism o adevărată avalanşă de toxine deloc benefice pentru sănătate. Carnea de miel, drobul, ouăle şi dulciurile în exces au supus la un efort major sistemul digestiv şi suprasolicită organismul , iar medicii recomandă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, ca alternativă de curăţare a organismului după festinul de sărbători.

Cele mai indicate „medicamente” naturale sunt fructele şi legumele din piaţă ,cu care oricine îşi poate alcătui acasă un meniu de detoxifiere.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal