Vremea capricioasă nu a stricat planurile turiștilor de pe litoral. În multe dintre unitățile de cazare a fost un grad de ocupare de peste 70%.
Peste 70.000 de turiști români și străini s-au aflat în hotelurile si apartamentele de vacantă de pe Litoralul românesc, în perioada 29 aprilie – 6 mai, în primul interval oficial de deschidere Sezon Litoral 2024.
Din fericire, „Evenimentul bate vremea”, în sensul că majoritatea tinerilor și a celor care aveau deja bilete și planuri la Festivalul de muzică electronică SUNWAVES, la petrecerile din Cluburile de noapte din Mamaia sau la Festivalul gastronomic “Festivalul du Bonheur” – au venit către mare, independent de starea vremii.
Mamaia, Mamaia Nord, Vama Veche sunt cele trei destinații care și sezonul acesta au fost capitalele consacrate ale distracției.
Vama Veche a avut cel mai mare grad de ocupare din totalul locurilor de cazare, de peste 90%, iar Mamaia a atras cel mai mare numar de turiști, ca în fiecare an, datorită celei mai mari capacitați de locuri de cazare, din totalul stațiunilor.
,,La noi rezervările au fost făcute din timp, am avut câteva și last minute. Ca medie, pot spune că am avut un grad de ocupare de 70%. Sunt cifre bune, chiar dacă vremea nu a prea ținut cu noi. ” a transmis reprezentantul unui hotel din stațiunea Mamaia.
SUNWAVES, Festivalul de muzică electronică, a atins 90% turisti străini, din totalul participantilor, cu peste 35.000 participanti ca trafic per total perioadă. Încă odată, se dovedește că un eveniment internațional solid organizat și promovat atrage atentia europenilor.
,,A venit acest 1 Mai care era atât de așteptat, în acest an, pe litoral au fost peste 50.000 de turiști, în special în Mamaia și Vama Veche. Costinești nu a fost atât de căutat, festivalul de acolo a avut loc în weekendul de dinainte de minivacanță. Din 26 aprilie până în 7 mai este posibil să fi atins un număr de peste 90.000 de turiști, dacă îi luăm în calcul și pe cei care s-au cazat la unitățile particulare. ”a transmis Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.
FESTIVAL DU BONHEUR a încheiat primul eveniment al sezonului cu un bilanț în creștere, conform organizatorilor, chiar dacă nu una foarte mare.
Concertele organizate în Mamaia și in Constanța, deschiderea programului la Telegondola Mamaia și alte evenimente în restaurante și în hoteluri au atras, de asemenea, imaginea unei destinații care s-a pregătit pentru primii săi turiști oficiali.
„Vremea frumoasă înregistrată în al doilea interval, cel orientat în jurul sărbătorii Pascale ortodoxe a atras la mare chiar mai multi turiști decât înregistrăm de Paște, în oricare alt an, și pe acest interval a crescut numărul turiștilor familiști sau familiști cu copii, care au ales să ia “Lumina de la malul mării”.
Apropierea intervalului 1- 2 mai., de Sărbatoarea de Paște a permis românilor să iși aleagă, din mai multe opțiuni, o perioadă anume, potrivită pentru prima lor escapadă la mare si a repartizat diferit numarul turistilor, pe un interval mai lung, de 5-6 nopti de cazare, în total, și nu de doar 2-3 nopti, cum s-ar fi intâmplat in mod tradițonal.
Ca noutate am înregistrat un număr încurajator de mare de turiști străini și mai ales americani, care au venit independent către Constanta, deși aflați în sejur în Bucuresti și care ne-au solicitat croaziere pe mare, Tur de oraș Constanța și vizite ghidate în Dobrogea”, a transmis Corina Martin, Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).
Minivacanța nu a fost lipsită de incidente.
În perioada 1-7 mai, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat 397 misiuni, cele mai multe
dintre ele –317, fiind pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor cu afecțiuni medicale.
Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 13 incendii în urma cărora s-au înregistrat doar pagube materiale.
În perioada menționată, pompierii militari au intervenit și în cazul a 15 accidente rutiere soldate cu 22 victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului de la
echipajele SMURD și cele al Serviciului Județean de Ambulanță, 9 dintre ele fiind ulterior transportate la spital.
De asemenea, echipajele ISU „Dobrogea“ au intervenit și în alte 52 situații precum deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD,
ori salvare animale captive în medii ostile vieții.




