Dacă nu v-ați transformat telefonul mobil în mini-evantai, probabil citiți neperturbați, acest articol. Sunt zile toride de vară, iar la marile bulevarde, mai ales atunci când mașinile staționează, ori când sunt blocate în coloane, temperatura crește mult peste normal.
Una dintre principalele soluții pentru a reduce din temperatură este să facem mai multă umbră, adică să conservăm copacii mari dătători de umbră și să plantăm alții noi, puieți, la o distanță suficient de bună încât aceștia să crească în voie.
În București, mai precis în Sectorul 6, administrația publică a plantat mai mulți copaci pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde, Iuliu Maniu. Efectul? Șoferii care stau la aer condiționat se pot delecta măcar cu verdele din mijlocul și de la mariginea drumului și astfel își schimbă cât de cât starea. La fel se întâmplă în cazul pietonilor care pot să mai și respire, asta însă datorită pomilor maturi conservați.
Și în Sectorul 6 au existat tăieri, în trecut, iar asta este ceva de criticat, fără discuții în contextul actual, însă există speranțe că primăria a văzut reacția societății civile și de acum va merge doar pe conservare, protejare și plantare.
În Constanța avem nevoie de bulevarde verzi-verzi. Traficul, mai are puțin și ajunge la nivelul Capitalei, iar pomii sunt singurii care pot să mai coboare temperaturile.
Așa cum am arătat în sute de articole, în Constanța, am tot avut probleme cu muncitorii care mutilează copacii, în timpul lucrărilor publice. De ei sprerăm să scăpăm sau măcar să-i educăm, ori amendăm. Numai opriți să-i vedem.
În Constanța, mai ales în zona centrală, lângă Plaja Modern mai vem nevoie de arbori dar și de conservarea celor care se află acum în „picioare”.
Situația arată ceva mai bine pe bulevardul Mamaia, însă și aici este necesară protejarea arborilor, pentru ca zona să nu se transforme într-un infern al căldurii.
Irigarea spațiilor verzi și ferirea lor de muncitorii care fac lucrări publice după gândirea lor sunt soluții principale pentru conservarea vegetației pe care o avem și implicit pentru sănătatea noastră.
Discussion about this post